KAportal U Poljskoj dvoje speleologa ostalo zarobljeno u jami na dubini od 500 metara - u pomoć stiže HGSS, u timu Karlovčanin Dinko Novosel | Karlovački informativni web portal

U Poljskoj dvoje speleologa ostalo zarobljeno u jami na dubini od 500 metara – u pomoć stiže HGSS, u timu Karlovčanin Dinko Novosel

foto ilustracija – HGSS

U jami “Jaskini Wielkiej Śnieżnej” od petka prošlog tjedna ostalo je zarobljeno dvoje speleologa na dubini od 500 metara.

Tijekom boravka u jami, dvoje od ukupno šestero speleologa, na dubini od 500 metara od ulaza zarobljeno je vodom koja je ispunila kanal koji vodi prema izlazu. Poljski spašavatelji su došli do mogućnosti pristupa alternativnim putem, međutim zbog uskih prostora, potrebno je napraviti veliku akciju proširivanja kanala koja bi mogla potrajati danima.

Hrvatska gorska služba spašavanja, kao članica ECRA-e (European Cave rescue Assotiation) ponudila je pomoć poljskim kolegama u vidu specijaliziranih spašavateljskih modula, ekipa za proširivanje uskih kanala, ekipa za speleospašavanje i ekipa za speleoronioce.

U pomoć poljskim kolegama odlaze dvojica članova HGSS-a, a jedan od njih je i Karlovčanin Dinko Novosel, inače predsjednik ECRA-e. Sad aktivno komuniciraju s dionicima akcije kako bi donijeli najbolju odluku u najkraćem mogućem roku. U tijeku su pripreme za napuštanje zemlje koje se provode u suradnji s MUP-om te se čeka potvrda poljske službe spašavanja kako bi ekipe mogle krenuti u Poljsku, piše na službenim stranicama HGSS-a.

KAportal.hr/RTL.hr

  • Odgovori