KAportal U školama kojima je Grad Karlovac osnivač do kolovoza 2021. bez problema s asistentima - sada 42 asistenta pomažu učenicima | Karlovački informativni web portal
PANDEMIJA KORONAVIRUSA

U školama kojima je Grad Karlovac osnivač do kolovoza 2021. bez problema s asistentima – sada 42 asistenta pomažu učenicima

Tužna slika dječaka koji je ostao bez svog pomoćnika u nastavi ne bi se mogla vidjeti u Karlovcu, barem ako je suditi po vijestima iz karlovačke gradske uprave koja se pohvalila provedbom projekta “Škola za sve uz pomoćnike u nastavi III”.

Naime, ovaj se projekt nastavlja i s početkom školske godine 2019./2020., traje od  kolovoza 2017. godine i trajat će do kolovoza 2021. godine.

– Provodi se s ciljem osiguranja adekvatne podrške učenicima s teškoćama za usvajanje odgojno-obrazovnih programa u skladu s njihovim individualnim obrazovnim i socijalnim potrebama. Financiran je iz Europskog socijalnog fonda, a ukupna vrijednost iznosi 8.154.324,00 HRK, od čega je iznos bespovratnih sredstava 7.501.978,08 HRK, dok Grad Karlovac sufinancira u iznosu od 652.345,92 HRK. Grad Karlovac provodi ovaj projekt u partnerstvu s 9 osnovnih škola kojima je osnivač, a od ove školske godine u projekt se uključuje i Centar za odgoj i obrazovanje djece i mladeži Karlovac kao novi partner, izvijestili su iz Grada.

Kako navode, sukladno Pravilniku o pomoćnicima u nastavi i stručnim komunikacijskim posrednicima, Ministarstvo znanosti i obrazovanja dalo je suglasnosti za uključivanje pomoćnika u nastavi za 44 učenika s teškoćama u školskoj godini 2019./2020., od čega je 8 novih učenika, polaznika prvih razreda. S njima će u ovoj školskoj godini raditi 42 pomoćnika u nastavi te će im pružati podršku u njihovom svakodnevnom radu i intergaciji u redovan školski sustav.

– Kako bi mogli započeti sa svojim radom, oni kandidati koji su ove godine prvi puta odabrani za rad pomoćnika u nastavi, morali su završiti 20-satnu edukaciju za uvođenje u rad. Edukaciju je provelo Učilište IDEM u Knjižnici za mlade 6. i 7. rujna 2019. godine. Na edukaciji je, osim 7 novih pomoćnika u nastavi osnovih škola Grada Karlovca, sudjelovalo i 8 kandidata škola kojima je osnivač Karlovačka županija. Kroz 10 sati predavanja i 10 sati vježbi, pomoćnici u nastavi upoznaju se s osnovnim pojmovima, odgojno obrazovnim potrebama učenika s teškoćama, odgojno obrazovnom inkluzijom, oblicima inkluzivne potpore u hrvatskom školstvu, pravima učenika s teškoćama. Također se upoznaju se sa specifičnostima pristupa poučavanju učenika s teškoćama, razvijaju metode pružanja podrške u odgojno obrazovnom procesu te razvijanju socijalnih vještina učenika s teškoćama, kažu u Gradu.

KAportal.hr

  • Odgovori