KAportal Uprave i nadzorni odbori uglavnom muški - u njima samo 17, odnosno, 21 posto žena iako ih je više visokoobrazovanih | Karlovački informativni web portal

Uprave i nadzorni odbori uglavnom muški – u njima samo 17, odnosno, 21 posto žena iako ih je više visokoobrazovanih

ravnopravnost spolovaŠto je moć u upravljačkim tijelima trgovačkih društava koncentriranija, zastupljenost žena je manja.

Pokazalo je to istraživanje provedeno u okviru projekta “Uklanjanje staklenog labirinta – jednakost prilika u pristupu pozicijama ekonomskog odlučivanja u Hrvatskoj”, kojim je obuhvaćeno 100 najznačajnijih trgovačkih društava u zemlji.

Riječ je o prvom Progress projektu provedenom u Hrvatskoj, što ga je osmislila i predložila pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, a Europska komisija ocijenila kao najbolji u konkurenciji od 50-ak predloženih s ovom tematikom.

Njime se željela utvrditi zastupljenost muškaraca i žena na upravljačkim i rukovodećim mjestima u trgovačkim društvima, percepcija poslodavaca o koristima rodno uravnoteženog ekonomskog odlučivanja te percepcija žena s aspiracijama prema upravljačkim pozicijama na tržištu rada.

– U upravama dioničkih društava zastupljenost žena je 17,32 posto, u nadzornim odborima 21,69 posto. Situacija nije zadovoljavajuća, ali je to i uobičajen prosjek u EU: u upravama 18, u nadzornim odborima 22 posto. Poražavajuće je što u strukturi visokoobrazovanih žene čine 52 do 54 posto, ali se to ne vidi na vodećim pozicijama. Postoje prepreke da žene koriste formalnu ravnopravnost i kod nas, kada govorimo o mogućnosti sudjelovanja u upravljačkim tijelima, ne postoji stvarna jednakost prilika, rekao je zamjenik pravobraniteljice Goran Selanec, predstavljajući projekt.

  • Kako bi se situacija promijenila i potaknulo zapošljavanje žena na upravljačkim pozicijama, na kojima su i dalje podzastupljene, započeta je izrada elektronske Baze poslovnih žena u Hrvatskoj, po uzoru na slične baze u svijetu. Sadržavat će osobne profile žena koje ispunjavaju kvalifikacijske kriterije, bit će javna i moći će se pretraživati. Prvi krug prijava traje do 5. siječnja iduće godine, a Baza će ostati kod HUP-a i nakon završetka ovog projekta, pa će tako drugi krug prijava biti vjerojatno u lipnju. Sve  poslovne žene zainteresirane za uvrštavanje na listu koja bi u budućnosti trebala postati dio takve euoropske baze, mogu više doznati na www.staklenilabirint.prs.hr.

    KAportal.hr

     

  • Odgovori