KAportal VIDEO: Andrej Plenković do sada u Vladi promijenio 14 ministara - evo kako su i zbog čega su odlazili! | Karlovački informativni web portal

VIDEO: Andrej Plenković do sada u Vladi promijenio 14 ministara – evo kako su i zbog čega su odlazili!

Od početka mandata Andreju Plenkoviću Kujundžić je četrnaesti ministar kojeg se morao odreći. To ga čini rekorderom Banskih dvora po pitanju izmjene vlastite momčadi.

Nisu svi otišli na isti način. Za neke se grčevito borio, neke je prekrižio u sekundi, ali jedno je zajedničko: svi koji su morali otići zbog afera krivili su za to pritisak medija, a ne sebe.

Mostovi ministri

Prvi je na odstrelu bio Zdravko Marić zbog afere ”Agrokor”. Njega je Plenković uspio obraniti, ali je zato razriješio trojicu Mostovih ministara: ŠprljuOrepića i Dobrovića jer nisu stali uz kolegu.

Jednim je udarcem Plenković zapravo ostao bez 5 ministara jer je zbog ovoga otišao i Ivan Kovačić pa posredno i Davor Ivo Stier koji nikad nije prešao preko raskida s Mostom pa braka s HNS-om.

 • Pavu Barišića prvo je zbog optužbe za plagijat branio pred Saborom pa je i on posrnuo, a na Barišićevo mjesto stiže Blaženka Divjak. Dvije godine kasnije nju će uspjeti obraniti, doduše s puno manje euforije.

  U svibnju 2018. iz Vlade odlazi ministrica Martina Dalić koja se bavila tada najvećim Vladinim problemom – Agrokorom. Otišla je zbog grupe Borg i tu je negdje Andrej Plenković počeo za sve kriviti – pritisak medija.

  Tolušić, Marić, Kuščević, Žalac

  Ti mediji nikako da prestanu pa su tako prouzročili još jednu “dubinsku rekonstrukciju” Vlade. Ovaj put ministri su bivši zbog “muljanja” s imovinskim karticama. To su TolušićMarić i Kuščević.

  Nisu se javno pokajale niti priznale krivnju, ali da ne štete radu Vlade otišle su i Gabriela Žalac koja je vozeći bez važeće vozačke udarila curicu pa misteriozno pronašla luksuzni Mercedes pred vlastitom kućom, i Nada Murganić koja je jedina “pala” isključivo zbog resora.

  “Ne vidim nikakav problem u tome da bilo tko pa i ja budu zamijenjeni ako to premijer odluči”, izjavila je tada Nada Murganić.

  Ostao sa sedmoricom s kojima je počeo

  Jedina je Marija Pejčinović Burić “otišla u ljubavi”, na mjesto glavne tajnice Vijeća EU, a ako njima pribrojimo Pavića i Ćorića koji su promijenili resore, Plenković ostaje samo sa sedmoricom s kojima je počeo.

  Dalić se držala 447 dana. Žalac je Plenković branio 131 dan, Barišića 236, a Kujundžić odlazi samo 7 dana nakon izbijanja afere s nekretninama.

  “Zabrinjava me jedan fenomen koji je baš u ovoj Vladi izražen, a to je da se aktivnostima medija kreću tresti ministri pa od Vlade rade neki obrambeni stav, govorim o fenomenu koji živim već 3 i pol godine”, izjavio je Andrej Plenković.

  RTL.hr

 • Odgovori