KAportal VIDEO: Rješenje svih vaših problema možda je na tanjuru - kakva budućnost prehrane čeka Hrvate? | Karlovački informativni web portal

VIDEO: Rješenje svih vaših problema možda je na tanjuru – kakva budućnost prehrane čeka Hrvate?

Umorni ste, razdražljivi ili bez energije? Vjerovali ili ne, rješenje vaših problema može biti na vašem tanjuru – a što ne smijemo jesti – znaju najbolji europski stručnjaci.

“Kao lošu hranu ističemo šećer, jer konzumiramo previše šećera, soli i zasićene masti. To je loša hrana”, kazao je nutricionist Sander Kersten. No iako su te namirnice poznate kao tihe ubojice, i nutricionisti raspravljaju koja je to dobra, a koja loša hrana.

“Pojedine upute ne jesti nešto, a jesti nešto drugo apsolutno ne stoji u strogim okvirima. Ono što vrijedi za mene i što bi bilo dobro za mene ne mora nužno biti dobro i za vas. Zato što se naš zdrastveni status i neke genetske predispozicije razlikuju”, kazala je nutricionistkinja Karmen Matković Melki.

‘Budućnost leži u individualnom pristupu’

I baš iz tog razloga, budućnost prehrane jednostavnija je no što smo mislili. “Budućnost prehrane leži u individualnom pristupu svake osobe prema onim vlastitim odlukama koje donosi kad se hrani, ali i prema tome da zapravo zatraži dodatni savjet oko vlastite prehrane i vlastitog zdrastvenog statusa od stručne osobe”, tvrdi Matković Melki.

  • Što svakome najbolje odgovora, pokazivat će biomarkeri bolesti povezanih sa životnim stilom. “Svi mi kronološki znamo koliko smo stari, ali ne znamo kolika je naša stvarna biološka dob, a naša istraživanja pokazuju da je hrana tu značajan utjecaj”, kazao je znanstvenik Gordan Lauc.

    Sudeći prema prehrambenim navikama Hrvata, još puno moramo naučiti.

    Vijesti.rtl.hr

  • Odgovori