KAportal VIDEO Škole od danas u štrajku: "Plaće u školstvu zaostaju, a za druge se novac našao. Ne odustajemo!" | Karlovački informativni web portal

VIDEO Škole od danas u štrajku: “Plaće u školstvu zaostaju, a za druge se novac našao. Ne odustajemo!”

U četvrtak nema škole, a nije praznik – znači štrajk je. Dugo ga već u prosvjeti nismo imali, od 2015. Tada je trajao pet, šest dana, a sindikati najavljuju da će sada biti uporniji i da neće prekinuti štrajk dok se ne ispuni njihov zahtjev – šestpostotno povećanje plaće.

U postupku mirenja Vlada im je ponudila dva posto odmah i dva posto od lipnja iduće godine, što bi iznosilo dodatnih 320 milijuna kuna. Tvrde, kako je za plaće učitelja ove godine već osigurano 500 milijuna više.

To nije impresioniralo sindikate i u četvrtak ni u jednoj školi u Hrvatskoj neće biti nastave, a onda će se štrajk rotirati po županijama.

Drugi najveći školski sindikat Preporod nije pregovarao zajedno s ostalim sinidkatima, već zasebno, ali rezultat je isti – i oni idu u štrajk.

Predsjednik Preporoda Željko Stipić u RTL Direktu je kazao da pregovora nije ni bilo, da su to bili razgovori.

 • Vlada je bila oštra, sindikatima je rekla – ne može.

  “Šuškalo se o tome u kuloarima još od ljeta. Ministrica je najavljivala to povećanje plaće s početkom ‘Škole za život’. Ona je došla, povećanja nije bilo. Očekivalo se nešto”, rekao je Stipić.

  Zbog prosvjetara se trese i vladajuća koalicija, no Stipić kaže da ona nije čvrsta od samog početka, ali i da to nije njihov problem.

  Vlada je de facto ponudila četiri posto, sindikati su tražili šest posto pa se postavlja pitanje: jesu li ta dva posto vrijedna ovako velikog štrajka?

  – Kad ćete vi provoditi nekakav pritisak na Vladu? “Onda kada se donosi proračun. On se sada donosi i dobra je prilika. Smisao štrajka je da se napravi problem. Moramo znati cijelu priču. Plaće u školstvu zaostaju, novac se za neke druge našao. Zahtjev od šest posto se temelji na nečemu. I ministrica je istaknula tih šest posto. Štrajk nije cilj, on je sredstvo da ostvarite cilj”, rekao je Stipić. Dodaje da se sigurno neće nagoditi jer “nikad nisu sklapali trule dogovore”.

  Roditelje najviše muči što će biti u četvrtak s djecom, trebaju li doći u školu i tko će se o njima brinuti. Stipić kaže da su odgovorne osobe za to – ravnatelji.

  Na pitanje vjeruje li u pozitivan ishod, Stipić je odgovorio: “Nikada nisam poduzimao nešto u što nisam vjerovao, tako i ovaj put”.

  RTL.hr

 • Odgovori