KAportal VIDEO: U bitci za Vranu kraj Pakoštana "borili" se i Karlovčani - srednjovjekovna jela i viteške borbe privlače tisuće turista | Karlovački informativni web portal

VIDEO: U bitci za Vranu kraj Pakoštana “borili” se i Karlovčani – srednjovjekovna jela i viteške borbe privlače tisuće turista

Zaranjanje duboko u prošlost strast je kojom su Vitezovi vranski zarazili posjetitelje i turiste prije 13 godina kada su podigli prvi srednjevjekovni tabor u Vrani kraj Pakoštana.

U bitci za Vranu sudjelovalo je 20-ak viteških postrojbi iz Hrvatske i BiH, a posjetitelji su uživali u srednjovjekovnim jelima, igračkama i prikazu starih obrta i zanata.

Pucnjava iz topova i kubura, vatreni okršaji mačevima i zapaljene strijele prisilili su još jednom osmanlijsku vojsku da se povuče – scenarij bitke u povijesnom ambijentu publici je najatraktivniji dio manifestacije Dani Vitezova vranskih.

Prije bitke, kao uvertiru u Srednji vijek, posjetitelji su mogli uživati u sajmu starih obrta i zanata, kupiti igračke naslonjene na priču o vitezovima i damama ili uživati u vrtuljku kakav je mogao biti dok nije bilo struje. Na ljudski pogon.

“Sve mi je ovdje dobro i zanimljivo. Super je!”, oduševljena je Leonie iz Njemačke.

 • Na rekonstrukciji Gutenbergove preše odmah su se tiskale uspomene na večer kada se zaroni u prošlost.

  “Uzmemo ručno izrađeni papir, kojega isto radim sam, i stavim to u presu. Gurnem taj papir i ovu ručicu povučem do kraja. I šta smo dobili? Dobili smo otisak stare kule Vrane”, rekao je Janez iz Slovenije.

  13. izdanje manifestacije posjetilo je više tisuća ljudi, što je najviše do sada.

  “To je prostor u povijesti gdje su se razdvajale dvije religije, dvije vjere, i mi našim turistima predočujemo sraz dviju vojski kroz uprizorenje noćne bitke”, rekla je Danijela Vulin, direktorica TZ Pakoštane.

  Ta bitka svake godine završi isto jer se zna tko je povijesni pobjednik. Ali, sudionici ne odustaju. Za iduće izdanje trenirat će i organizatori jer su publici postavili visoko letvicu očekivanja.

  RTL.hr 

 • Odgovori