KAportal Zaboravljeni Titov brod: Prevozio je banane, na njemu je osnovan Pokret nesvrstanih, a sada je vrijeme za novi početak | Karlovački informativni web portal

Zaboravljeni Titov brod: Prevozio je banane, na njemu je osnovan Pokret nesvrstanih, a sada je vrijeme za novi početak

Goran Kovačić/PIXSELL

Novi početak za zaboravljenog Titovog ”Galeba”. Iza njega je poništavanje natječaja, pobuna oporbe zbog podizanja kredita, a pred njim pripreme za obnovu jer je brodogradilište Kraljevica odabrano kao izvođač radova.

“Radi se o brodu koji je počeo kao minopolagač i brod za trgovinu bananama, a završio je kao brod na kojem je u Jakarti 1955. u Indoneziji osnovan Pokret nesvrstanih”, rekao je Jadranko Paškvan Stjepanović, po struci pravnik, ali i veliki ljubitelj povijesti.

”Galeb” je inače zaštićen kao kulturno dobro Republike Hrvatske i dio je projekta Rijeka – europska prijestolnica kulture. Većina novca za obnovu su europska sredstva, 33 milijuna kuna.

Na ponovljenom natječaju brodogradilište ”Viktor Lenac” javilo se s ponudom da brod obnovi za 60 milijuna, a ”Kraljevica” za 45 milijuna kuna bez PDV-a. Kreditom od 44 milijuna kuna zatvorena je financijska konstrukcija ”Galeba” i Palače šećerane. Sada se zna i izvođač radova. Tvrtka Dalmont, odnosno, brodogradilište ”Kraljevica”.

Iz brodogradilišta poručuju da ne mogu ništa komentirati dok ne potpišu ugovor. No, Riječani su zadovoljni što je priča dobila sretan kraj.

  • “Drago mi je da je krenula obnova i da će se obnoviti ‘Galeb’ i da će koristiti svima nama i naravno u turističke svrhe. Ja sa nadam da će sve biti O.K.”, rekla je Gordana.

    “Čini mi se da je to odlična simbolika za turizam, simbolizira ono vrijeme nesvrstanih, a još uz to će biti obnovljen”, kaže još jedna Rječanka.

    Nakon godina čekanja i propadanja ”Galeb” je spreman postati jedan od glavnih riječkih turističkih aduta.

    RTL.hr

  • Odgovori