Završen 2. kongres SEESJA i malonogometni turnir u Banskom

Bansko – Hrvatska malonogometna reprezentacija sportskih novinara osvojila je treće mjesto na prvenstvu Jugoistočne Europe u bugarskom zimovalištu Banskom. Hrvatski sportski novinari tako su ponovili uspjeh iz Rumunjske otprije dvije godine, kada su na prvom prvenstvu također bili treći, a lani je na Ohridu zauzeto sedmo mjesto.

U polufinalu je Hrvatska izgubila od novinara iz Srbije s 2-7 (Stjelja, Hrstić), dok se utakmica za treće mjesto nije igrala jer je Moldavija diskvalificirana zbog napuštanja terena u srazu s domaćinom Bugarskom, koja je i pobjednik turnira.

Hrvati su bili drugi u skupini pobjedama nad BiH 4-1 (Stjelja 2, Hrstić, Cvijanović) i Crnom Gorom (Tironi, Ivanović-ag, Cvijanović) te porazom od Moldavije 4-5 (Hrstić 2, Cvijanović, Stjelja). Na mini-tablici triju momčadi sa po šest bodova, Moldavija i Hrvatska su bile ispred Crne Gore zbog više postignutih golova (gol-razlika 7-7, crnogorska 5-5).

Za Hrvatsku su nastupali kapetan Vedran Pavičić (Dalmacijanews), Marko Cvijanović (Novi list), Mario Glavan (Arenasport), Luka Petrinec (HTV), Milan Stjelja (NovaTV), Hrvoje Tironi (goal.com), Mladen Ćućić (HZSN), Marko Hrstić (HZSN) i Dubravko Miličić (24 sata). Izbornik je bio Nikola Lipovac (Jutarnji list).

Kongres SEESJA: Uloga medija u sprječavanju dopinga sportaša mlađih od 18 godina i odgovarajućem kažnjavanju njihovih roditelja, trenera te sportskih dužnosnika

Turnir je odigran u sklopu kongresa Udruge sportskih novinara jugoistočne Europe (SEEJSA) na čijem je čelu dopredsjednik Hrvatskog zbora sportskih novinara Nikola Lipovac iz Jutarnjeg lista.

Udruga uz Hrvatsku, okuplja sportske novinare iz Grčke, Mađarske, BiH, Rumunjske, Moldavije, Crne Gore, Makedonije, Srbije i Turske, a glavna tema kongresa bila je uloga medija u sprječavanju dopinga sportaša mlađih od 18 godina i odgovarajuće kazne za njihove trenere i roditelje. Zaključak je da sportski novinari jugoistočne Europe nisu dovoljno educirani u borbi protiv dopinga, a usvojena je i deklaracija koja će biti poslana MOO-u, Sportskom povjerenstvu Europske unije, AIPS-u i svim nacionalnim udrugama sportskih novinara širom Europe.

Posebni gosti Kongresa bili su dopredsjednica Bugarskog olimpijskog odbora Jordanka Blagoeva i predsjednik Makedonskog olimpijskog odbora Vasil Topurkovski, dok su Hrvatsku predstavljali predsjednik i glavni tajnik HZSN-a Jura Ozmec i Marijan Bakić.

Uoči savjetovanja sudionicima je podijeljeno nekoliko primjeraka publikacije “Živjeti fair play” u izdanju MZOS-a, HFPO-a, HOO-a i HZSN-a.

HINA/ R. Šalinović

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest