ITU MEHANIZAM

Gradonačelnici Karlovca, Ozlja i Duge Rese rekli “da” Strategiji razvoja do 2027. – na redu gradska vijeća

Strategiju je danas usvojilo Partnersko vijeće ovih triju gradova koji čine Veće urbano područje Karlovac

Integrirana teritorijalna ulaganja (ITU), podsjetimo, su mehanizam Europske unije koji omogućuje integriranje sredstava iz različitih europskih fondova i operativnih programa te ulaganje tih sredstava u aktivnosti kojima će se ojačati uloga gradova kao pokretača gospodarskog razvoja.

Karlovac i susjedni Duga Resa i Ozalj “zajedničko područje” su postali kada su neki drugi u Hrvatskoj već koristili ITU mehanizam, 2017., no ipak im stekli mogućnost korištenja novca iz financijske perspektive koja završava ove godine – počela je 2014. – ali i u novoj, od 2021. Upravo u tim sredstvima vide mogućnost realizacije nekih dugo godina priželjkivanih projekata, poput rekonstrukcije vrelovoda, korištenja geotermalnih izvora ili uređenja Kina Edison u Karlovcu.

– Tim sredstvima će se financirati projekti iz područja toplinarstva, brownfielda, poduzetništva, kulturne baštine i prometa, najavili su iz Grada Karlovca.

I Duga Resa i Ozalj planiraju projekte na svom području, a Strategija razvoja Većeg urbanog područja Karlovac za razdoblje 2019 – 2027 definirat će koji su to razvojni projekti na području sva tri grada, odnosno, jedinstvenom Većem urbanom području Karlovac. Izradilo ju je Partnersko vijeće, u kojem su predstavnici jedinica lokalne samouprave iz urbanog područja, regionalnog koordinatora, gospodarskih i socijalnih partnera, te civilnog društva.

Na današnjoj online sjednici Partnerskog vijeća, na kojoj su sudjelovali gradonačelnici Karlovca, Duge Rese i Ozlja, odnosno, članovi Vijeća s pravom glasa, Strategija je dobila pozitivno mišljenje.

– To je ključan korak za usvajanje iste na Gradskom vijeću Karlovca, nakon čega slijede daljnje aktivnosti koje će dovesti do najznačajnijeg koraka za urbano područje, a to je priprema i provedba projekata koji će se većim dijelom financirati EU sredstvima iz ITU mehanizma, najavili su iz karlovačke gradske uprave.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest