ZAVRŠNE PRIPREME

“Super je da počinjemo raditi, mjere, ipak, nisu rigorozne i većina nas otvara svoje lokale, možda će neki izbaciti stol ili dva”

Koliko će ugostitelja doista početi raditi u ponedjeljak i kako će sve sada predviđeno izgledati u praksi, koliko će im biti manji promet i što će to lančano povući za sobom, sada ne zna nitko

– Super je da počinjemo raditi, ne samo za ugostitelje, za
gospodarstvo, za sve! Većina nas će otvoriti lokale sad kad je
dozvoljen i rad unutra, eventualno će neki stol ili dva izbaciti,
neki procijeniti da li im je kafić dovoljno velik, da im se možda
ne isplati otvarati za 15 ljudi, kazao nam je Mladen Puškarić,
predsjednik Ceha ugostitelja, komentiravši otvorenje
ugostiteljskih objekata od sutra.

Doduše, još u utorak, kada su čelnici županijskog i gradskih
cehova s predstavnicima Županijske obrtničke komore raspravljali
o uvjetima pod kojima će ugostiteljski objekti smjeti biti
otvoreni, nije se znalo ni da će moći raditi i unutar objekta,
govora je bilo samo o terasama, još se nije znala ni karlovačka
odluka da terase smiju proširiti besplatno, a nisu bili potpuno
jasni ni svi traženi uvjeti i preporuke. Primjerice, navela je
tajnica ŽOK-a Ivana Spudić, smije li ista osoba za šankom
pripremiti naručeno i posluživati naručeno, koliko osoba smije
raditi u smjeni itd.

– Zatražili smo neke dodatne upute od Grada Karlovca o terasama
jer se neki ugostitelji boje da li podliježu minimalnim tehničkim
uvjetima za proširenje, da li ga trebaju prijaviti u Odjel za
gospodarstvo itd. Županijski Odjel za gospodarstvo zatražio je i
od Ministarstva turizma pojašnjenje koji su uvjeti za širenje ako
bi se na to i u ostalim gradovima odlučili. Informacije i dalje
skupljamo i javljamo povratno, ispričala je Spudić.

No, nejasnoćama usprkos, ugostitelji se na otvaranje svojih
objekata pripremaju punom parom. Kao i inače kod nas, sve se
doznaje u zadnji čas, primjetio je predsjednik karlovačkog Ceha
ugostitelja Nikica Popović, jer još prije par dana sve je još
bilo u zraku. Iako cijelo vrijeme surađuju i s HOK-om i ostalim
institucijama, nisu mogli izlaziti s nikakvim točnim uputama dok
nisu propisane točne mjere i govoriti išta dok se sve nije znalo.

– Moramo se prilagoditi jer svima je u intersu da počnemo raditi,
da život krene, recimo, normalnim tokom. Mjere HZZJ su objavljene
i dok budu na snazi, svi će ih se pridržavati. Sad kad je poznato
da će se moći i u unutrašnjosti posluživati goste, po zadnjim
saznanjima, otvorit će svi, i oni koji nisu planirali jer nemaju
terase. Ljudi su upoznati s cjelokupnom situacijom u zemlji i
vjerujem da će imati razumijevanja i razuma i prema nama
ugostiteljima i prema konobarima i poštivati mjere. Ne vjerujem
da će biti problema, nismo ih samovoljno donijeli, trebaju se
poštivati u cijeloj državi, rekao je Popović.

Da se s tim propisanim mjerama i preporukama slaže 95 posto
ugostitelja, ocijenio je i Puškarić jer već su uobičajene, nisu
rigorozne.

– Lako je biti general poslije bitke, ali možda bi bilo bolje da
smo otvorili tjedan dana prije. Opet, tko zna što bi se dogodilo,
da li bi se proširio virus ili ne itd.; ne znaju znanstvenici
puno o njemu, da bismo mi znali. Bilo bi iluzorno da ljudi ne
otvore kafiće: garantiram da nitko neće ostvariti veći promet
nego je imao u 5. mjesecu lani, a ako 50 posto ostvarimo, ulazimo
u potpore. Pozdravljam i potpore od 5.000 kuna koje je donio Grad
Karlovac jer iako neki kažu da nisu, uvjeti su jednostavni: kupi,
plati, poslikaj i dobit ćeš novac! U drugim gradovima još nisu na
vidiku takve potpore, Duga Resa je također dozvolila proširenje
terasa kao i Karlovac, ali minimalni tehnički uvjeti su već drugi
par opanaka, vidjet ćemo hoće li uspjeti dogovoriti da se izdaju
ubrzano, kazao je Puškarić i pohvalio i ostale potpore, od
oslobađanja plaćanja komunalne naknade nadalje.

Koliko će ugostitelja doista početi raditi u ponedjeljak i kako
će sve sada predviđeno izgledati u praksi, koliko će im biti
manji promet i što će to lančano povući za sobom, sada ne zna
nitko, samo da će im u ponedjeljak, nakon skoro dva mjeseca
zabrane, ponovo biti dozvoljeno da rade.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest