POPUŠTANJE MJERA

Nakon tri tjedna u Domu umirovljenika uobičajen rad, a uskoro i posjete pod propisanim uvjetima: Preživjeli smo i tifus i šugu i svašta, ništa nam ne fali!

Nakon tri tjedna radne izolacije, za koje su zaposlenici i korisnici Doma za starije i nemoćne zajedno bili 24 sata dnevno, polako se vraćaju "predkorona" životu

– Osjećamo se zaštićeni, a zadovoljni i sretni! Ne fale nam naši, mi smo toliko razumni da se preko vrata, mobitela i telefona čujemo. Mislim da bi našoj šefici i svima koji su to organizirali trebalo čestitati i nagraditi ih, ne samo pohvaliti: lijepo su nas čuvali, lijepo organizirali, a nije nam ništa falilo, onako “na prvu”, ocijenila je 92-godišnja baka Ljubica, jedna od 216 stanara Doma umirovljenika sv. Antun u Karlovcu.

I svi oni i 72 zaposlenika jučer su prešli u novi režim rada, gotovo pa normalan i to nakon tri tjedna radne izolacije u kojoj je, u turama od 7 dana, polovica zaposlenih neprekidno radila i živjela s korisnicima.

Sve je prošlo dobro, bez prodora koronavirusa u Dom, štoviše, uz dodatno zbližavanje korisnika i zaposlenika, a u ovom tjednu, po riječima ravnateljice Štefice Ljubić Mlinac, počeli su novu fazu: uobičajen rad u smjenama, primanje paketa za korisnike, ali samo ako su u originalnim pakiranjima, te predaju korisnicima nakon 3 dana. Sve, naravno, zbog sprječavanja zaštite koronavirusom pa će i daljnje vraćanje uobičajenom ići uz poštivanje mjera, od dezinfekcije, nadalje. Idući tjedan tako će članovi obitelji moći u posjet svojim roditeljima, bakama, djedovima… u Domu, ali uz određene uvjete.

– Ako je riječ o nepokretnom korisniku, član obitelji će smjeti ući u Dom, ali na samom ulazu će mu biti izmjerena temperatura, morat će imati masku i potpisati izjavu da nije u samoizolaciji, da nema simptome COVIDA-19 i da ih nema nitko od članova obitelji s kojima živi. Članovi obitelji pokretnih korisnika s njima će se družiti u dvorištu Doma, najavila je Ljubić Mlinac, dodavši da bi od idućeg tjedna trebalo početi i objedovanje u blagavaonici, što korisnicima posljednjih mjeseci najviše nedostaje.

Pojasnila je i da će od idućeg tjedna početi primati i nove korisnike, a njih sedmero, koliko mjesta trenutno ima jer dozvoljeno je najviše 223 korisnika da bi bile dvije sobe za samoizolaciju, najprije će se morati testirati na koronavirus pa, ako su negativni, prvih 14 dana provesti u samoizolaciji u Domu.

Neće to sve biti teško izdržati jer i vršnjaci bake Ljubice i oni nešto mlađi puno su toga već prošli u životima, i dobrog, ali i goreg od koronavirusa.

– Ohoj, i tifusa je bilo, i šuge, i svačega, joj, svačega!, komentira baka Ljubica, a na pitanje o zdravlju, veselo odgovara:
– Bože moj, prema godinama! Mene muči samo herc, on je ostario, ali nek’ me Bog drži ovakvu kakva jesam još deset let!

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest