ZA MJESTO U VRTIĆU

U karlovačkim vrtićima 300 mjesta čeka buduće vrtićarce – objavljen poziv, prijave od ponedjeljka i sve će se obavljati online

Kao i svakog svibnja, i ovog u Karlovcu počinje postupak upisa djece u neki od vrtića kojima je osnivač Grad

Tako je danas na stranicama Grada i obaju vrtića, Dječjeg vrtića Karlovac i Četiri rijeke, objavljen   poziv za upis djece u desetsatni program za pedagošku godinu 2020./2021, a prijave počinju od ponedjeljka, 18. svibnja. Od prošle godine, podsjetila je pročelnica Draženka Sila Ljubenko, roditelji to čine putem aplikacije pa je Karlovac među malobrojnim gradovima s e-prijavama i e-upisima u vrtiće.

-Ta web aplikacija zasigurno je puno pojednostavila i olakšala postupak upisa roditeljima koji iz svog doma mogu prijaviti dijete za upis. Dokumentaciju koja je potrebna može se skenirati, fotografirati i zajedno sa zahtjevom koji je u online aplikaciji, proslijediti u vrtiće. Roditelji na toj aplikaciji u svakom trenutku vide kakva je situacija s njihovom prijavom, jesu li je dobro popunili i čekati rezultate upisa, kazala je Sila Ljubenko.

Lani, od kad je ovakav način prijave i upisa zaživio, većina je roditelja mališane upisala na taj način, samo ih je 40-ak, i to više da bi bili potpuno sigurni, zatražila pomoć u njenu popunjavanju u samom vrtiću. Moći će to učiniti i ove godine, u Dječjem vrtiću Rakovac, samo ovaj put, zbog koronavirusa, prethodno se trebaju najaviti telefonom i dogovoriti termin dolaska.

Pandemija koronavirusa razlog je i zbog kojeg se trenutno ne može sa sigurnošću tvrditi koliko će mališana biti upisano prvi put u neki od karlovačkih vrtića. No, u njima će biti mjesta za 300-njak djece, kao i prošle godine. Uz bitnu promjenu: u novoj pedagoškoj godini mališane će dočekati novi vrtić u Mahičnu i rekonstruiran na Dubovcu.

– Ova godina je po mnogočemu specifična i, obzirom na okolnosti u kojima se nalazimo, ne možemo točno govoriti o broju djece koju ćemo upisati – ovisit će to o preporukama i uputama HZJZ, Nacionalnog stožera i resornog Ministarstva znanosti i obrazovanja. Pomno ćemo pratiti sve te preporuke i onda vidjeti na koji način ćemo funkcionirati od jeseni i kako složiti grupe. Očekujemo da ćemo jesen dočekati bez virusa i s puno djece u našim vrtićima, rekla je Sila Ljubenko.

Iako su po sadašnjim preporukama i uputama te grupe male, s 9 mališana i tetom, a djece u nekom od vrtića Dječjeg vrtića Karlovac 92, u Četiri rijeke 84, po riječima njihovih ravnateljica, sve dobro funkcionira, a mališani su za svaku pohvalu. Inače je u vrtićima upisano 1.336 djece.

– Djeci se redovito dezinficiraju ruke, kod obroka su za odvojenim stolovima, a odvojeni su i krevetići prilikom spavanja. Što se tiče samog socijalnog kontakta, iako je teško odmaknuti djecu jedno od drugih, zbog ukupno malog broja djece uspijevamo ispoštovati sve preporuke, ispričala je v.d. ravnateljice Dječjeg vrtića Karlovac Danka Pavletić.

I u vrtićima Četiri rijeke i zaposlenici i mališani drže se svih propisanih mjera pa tako roditelji ne ulaze u vrtić, samo do vrata, gdje mališane dočekuju tete.
– Djeci se mjeri temperatura pri dolasku i odlasku, prati se njihovo zdravstveno stanje. Pojačane su higijenske mjere, dezinficiraju se predmeti, igračke, prostori u kojima se djeca kreću…,  opisala je ravnateljica Bernarda Vuksan.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest