Dobili na korištenje

Bivša knjižara Naprijed postala dio Trgovačke škole – nakon uređenja Oružane moći će u jednosmjenski rad

U školi susjednom prostoru, na uglu Radićeve i Kralja Tomislava, bit će mjesta za dvije učionice, manju zbornicu i sanitarni čvor

– Dugo smo razgovarali oko ove mogućnosti i konačno je došla prilika da se i realizira. Taj prostor preko puta škole će nam puno značiti jer ćemo njegovim uređenjem dobiti dvije učionice, zbornicu i sanitarni čvor. Uz postojeći prostor škole i uređenjem Oružane bit će stvoreni uvjeti za prelazak na rad u jednoj smjeni, a onda nam se otvaraju neke druge mogućnosti, od raznih obrazovanja u drugoj smjeni do nekih izvannastavnih i izvanškolskih aktivnosti koje ćemo moći provoditi, kazao je ravnatelj Trgovačko-ugostiteljske škole Damir Pleša za današnjeg potpisivanja ugovora o korištenju 122 četvorna metra bivše knjižare Naprijed.

Na neograničeno vrijeme školi ga je na korištenje dala Karlovačka županija jer se radi o prostoru koji je njoj darovala država pa ga ne može darovati nekom drugom, no kako je Županija osnivač Trgovačko-ugostiteljske škole, nema zapreka da joj ga dodjeli na korištenje.

U školi je trenutno 320 učenika i to u dva sektora: turizmu i ugostiteljstvu, te ekonomiji, trgovini i poslovnoj administracijim, a programi za koje se školuju su komercijalist i prodavač, te turističko-hotelijerski komercijalist, kuhar, konobar i slastičar.

U školu, odnosno, njen restoran, rado dolaze i Karlovčani pa je tako pretvaranje nekadašnje vojarne u školu, prije pune 22 godine, doista bio prvi korak ka željenoj revitalizaciji Zvijezde. Slijedila je još jedna izvrsna prenamjena bivše vojarne u zgradu Veleučilišta, koja se sada dodatno uređuje, potom i u Studentski dom, a sličnim putem će biti i nastavljeno. Dožupanica Martina Furdek Hajdin podsjetila je na darivanje Josipova bastiona s nekadašnjom Vojnom bolnicom i Bosanskim magazinom koji će kroz nekoliko godina biti dodatni kapacitet za studentski smještaj, odnosno, studentska menza i restoran otvoren za sve.

– Na Trgu pratimo razvoj Regionalnog centra kompetencije koji će na prvoj i drugoj etaži imati prostor i učionice za potrebe Tehničke škole: strojarstvo, elektrotehniku i računarstvo, a prizemlje će biti namijenjeno Trgovačko-ugostiteljskoj školi, ali svi sadržaji koji će se tamo urediti neće biti zatvoreni za građane, nego će, uz školovanje, biti još jedan otvoren prostor za društveni i kulturni život grada. Tu je i Glazbena škola koja je generator kulturnih događanja u Karlovcu, a također vapi za dodatnim prostorom i  nadam se da ćemo imati prilike najaviti i te promjene, rekla je Furdek Hajdin, koja je u ime Županije ugovor sa školom i potpisala.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest