DOBRO ĆE DOĆI

Karlovački obrtnici i poduzetnici uz potporu ponovo počeli raditi – iz Grada dali pola milijuna kuna, stiže još milijun

Taj će se novac dodjeljivati za pet različitih područja

– Cilj nam je da naši  obrtnici i poduzetnici zadrže postojeća radna mjesta, ali naravno da želimo da i šire svoju proizvodnju. U izvornom proračunu za 2020. bili smo malo smanjili iznose za potpore kako bismo dio novca usmjeriti prema zoni Gornje Mekušje, ali smo rebalansom, ponajprije uštedama u gradskom sustavu, prenamijenili taj novac za potpore malim poduzetnicima i obrtnicima pa je iznos i veći nego lani. Vjerujem da će sve potpore biti iskorištene maksimalno i nadam se da ćemo ovu godinu svi zajedno izdržati, a već u 2021. biti spremni za širenje i daljnji razvoj, rekao je na današnjoj pressici gradonačelnik Damir Mandić, govoreći o potporama mikro i malim poduzetnicima.

Javni poziv za dodjelu bit će objavljen u ponedjeljak, a mikro i mali poduzetnici, pojasnila je Andrea Vrbanek, mogu do potpora iz pet različitih mjera: onih za poduzetnike početnike, za proširenje ili unapređenje proizvodnih i IT djelatnosti, za promociju i brendiranje, unapređenje uslužnih djelatnosti u turizmu, te za edukaciju. Prijave će se prvi put predavati isključivo digitalno, direktnom on line prijavom, kako će ubuduće biti i za ostale gradske potpore, poziv je otvoren do utroška sredstava, a poduzetnik može najviše dobiti 50.000 nepovratnih kuna.

Sve su kreirane kako bi se potakla konkurentnost kroz ulaganja u opremu i tehnologiju, povećanje produktivnosti i broja zaposlenih. U proračunu je za potpore malim poduzetnicima ove godine 1,5 milijun kuna, od kojih je 500.000 otišlo za usklađivanje uvjeta poslovanja s propisanim uvjetima zaštite zbog pandemije koronavirusa.

– Zadovoljni smo odazivom na taj javni poziv jer su stigle 172 prijave. Zadovoljni su, po onome što su nam rekli, i poduzetnici jer im je ova mjera pomogla da usklade svoje poslovanje, što im je prouzročilo dodatni trošak. U prosjeku su tražili po 2.500 kuna iako je maksimalni iznos bio 5.000. Ovu smo mjeru uveli jedini u Hrvatskoj, a koristi se za nabavu dezinfekcijskih i zaštitnih sredstava npr. jednokratne ručnike i ogrtače pa preuređenje kako bi se napravio veći razmak u prostoru itd. Mislim da smo dobili ovime kvalitetu poslovanja koja će biti pozitivna ako, daj Bože, COVID-19 i ne bude, izjavila je Vrbanek.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest