Prvo registrirano riječno kupalište u zemlji

Korona i ovdje uplela svoje prste, ali na Foginovom kupalištu sezona i službeno počela – sve je spremno za kupače, čeka se samo sunce i toplija Korana

Škola plivanja, primjerice, prilagodila je svoj rad preporuci distanciranja pa djecu mogu pridržavati njihovi roditelji

Kao i proteklih 10 godina, na prvom registriranom riječnom kupalištu u zemlji, Foginovom u Karlovcu, kupališna sezona trajat će od 15. lipnja do 1. rujna.

Program je raznolik, posjetitelje očekuju brojne aktivnosti, od sportskih do zabavnih, spasilačka služba je spremna, škola plivanja također, osobe smanjene pokretljivosti za ulazak u vodu čeka posebno dizalo, a jedino što još nedostaje da bi kupanje moglo početi jest – sunce jer Korana je lijepa kao i uvijek, ali s nepunih 20 stupnjeva ne i topla. Nekima više nego dovoljno: danas su se u njoj kupali labudovi!

– S obzirom na ovogodišnju situaciju i koronu koja nas je zaskočila, morali smo modificirati programske aktivnosti tako da ove godine, iznimno, imamo nešto manju ponudu nego prijašnjih godina, ali neke jako vrijedne, tradicijske smo uspjeli zadržati, tu su škola plivanja za djecu, sportsko ljeto…, a po prvi put mogućnost urona što će organizirati KPA Karlovac, najavila je Renata Kučan, voditeljica Odsjeka za kulturu, odgoj i obrazovanje, udruge, sport i socijalnu skrb.

Na kupače će i ove sezone budno paziti karlovački spasioci i to svakodnevno od 10 do 20 sati.

– Za sada imamo 11 licenciranih spasioca koji će biti ovdje i paziti na kupače. Sve je spremno, najavio je predsjednik Kluba spasioca na vodi Dino Babić, primjetivši da je situacija svake godine sve bolja, s manje intervencija i u vodi i na kopnu.

Školu plivanja, jednu od prvih riječnih u Hrvatskoj, najavio je njen voditelj Krešimir Profozić, mali Karlovčani moći će polaziti 11. sezonu i tako se pridružiti brojci od njih 500-njak koji su naučili plivati upravo u Korani na Foginovom kupalištu.

– Posebno smo ponosni što još nismo imali člana škole plivanja kojeg nismo naučili plivati. Ove godine se dosta govori o socijalnoj distanci, pogotovo u sportskim aktivnostima, a mi smo došli do rješenja: ako roditelji ne žele da djecu ja i moji asistenti u vodi pridržavamo itd., roditelji će moći dovesti djecu i biti s njima u vodi, pomoći nama koji ćemo izvana davati instrukcije što da dijete radi i što brže nauči plivati. Riješili smo i taj dio pa nema nikakvih prepreka da dijete koje želi naučiti plivati ne dođe u našu školu, poručio je Profozić.

KŠZ i ove će se godine, peti put, pobrinuti za Sportsko ljeto – besplatne treninge za učenike osnovnih škola.

– Namijenjeno je svoj djeci koja žele naučiti nešto novo u sportu, nove sportove, njihove osnove… Treninzi će se odvijati u ŠSD Mladost, a ovdje na Foginovom škola atletike i odbojka na pijesku. Cilj nam je, pogotovo zbog cijele situacije koja su djeca prošla: učenje kod kuće, putem TV-a i interneta, da ih odvojimo od kompjutora, TV-a i mobitela i pozivamo ih da se pridruže Sportskom ljetu, pozvala je Marina Capan iz KŠZ.

Za neke manifestacije Grad je, zbog koronakrize, ne samo smanjio, nego i potpuno ukinuo sredstva pa svima koji tome usprkos u organizaciji Ljeta na Foginovom sudjeluju, gradonačelnik Damir Mandić je posebno zahvalio. Uvjeren je da će Foginovo biti mjesto druženja i ugodno provedenog vremena.

– Foginovo je uvijek pa i uz manje aktivnosti, atraktivno i vjerujem da će takvo biti ne samo za nas iz Karlovca, nego i sve koji budu dolazili u grad. Sve će manifestacije biti u puno manjem obimu, ali uvjeren sam da je Karlovac sam po sebi jako atraktivan i da će privući mnoge posjetitelje. Naravno da se nadamo i želimo da naredni mjeseci budu topli, odlični za kupanje i da nam se ne pojavljuju valovi, neka budu samo na Korani, zaključio je Mandić.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest