OBRANA KARLOVCA

Niče protupoplavni nasip u Turanjskom Poloju, uskoro u Rečici i Selcu – od 2023. godine više nema straha od poplava?

Ministar je ustvrdio da je rješavanje problema poplava njegovom ministarstvu od 2017. prioritet

– Nadam se da ćemo do kraja 2023. pitanje obrane od poplava na ovom najugroženijem području u Hrvatskoj konačno staviti ad acta  i da ćemo o tome pričati kao našoj prošlosti, ne sadašnjosti i budućnosti, izjavio je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić za današnjeg obilaska radova na izgradnji nasipa u Turanjskom Poloju.

Dio je to projekta obrane od poplava grada Karlovca, tzv. Mjera 2, čijim će dovršetkom od poplava biti sigurni stanovnici Turnja i Logorišta. Cijeli sustav na karlovačkom području ima 8 mjera, a sve one trebale bi biti realizirane u iduće tri godine i učiniti Karlovac sigurnim od poplava bar jedno stoljeće.

– Sustav obrane od poplava napokon je dobio konkretan korak. Stanovnike Male Švarče, Logorišta, Mostanja i Turnja box barijere su od 2018. dvaput obranile od poplava, a ovi nasipi će riješiti taj problem vjerujem za narednih stotinu godina i više, kazao je gradonačelnik Damir Mandić.

Izgradnjom ovog sustava od poplava neće biti sigurno samo područje Karlovačke županije – osim u Karlovcu, radi se i u Ogulinu i Bariloviću –  već i dio Sisačko-moslavačke i Zagrebačke županije, a to je, po Ćorićevim riječima, prioritet Ministarstva jer će trajno riješiti problem plavljenja četiriju rijeka.

– Nekoliko desetljeća se, u pravilu, razgovaralo kako pristupiti ovom problemu, mi smo se uhvatili u koštac s njim. Zahvaljujem Županiji, Gradu Karlovcu, svim jedinicama lokalne samouprave i Hrvatskim vodama koji su dali sve od sebe da koordiniranim akcijama dođemo tu gdje smo danas: poodmakla faza radova na čitavom nizu mjera. Očekujem u narednom razdoblju dodatno intenziviranje radova, rekao je Ćorić.

Osim na Turnju i Logorištu nasip od 5,8 kilometara, gradi se i 3 km nasipa uz Koranu i Mrežnicu, a  uskoro bi na red trebali doći i oni na području Rečice i Selca. No, neće samo karlovačko područje biti sigurno od poplava: Aglomeracijom Karlovac – Duga Resa, projektom “teškim” 420 milijuna kuna, od kojih je 85 posto bespovratnih, europskih, novu kanalizacijsku i vodovodnu mrežu dobit će dijelovi Karlovca, Duge Rese i Barilovića. To je jedan od 59 projekata aglomeracije u zemlji.

– U protekle tri godine potpisali smo ugovore vrijednosti 25 milijardi kuna i do kraja 2023. godine stotine tisuća građana dobit će konačno priključak na mrežu javne odvodnje, dobar dio njih i na mrežu javne vodoopskrbe. Osigurat ćemo građanima bolje životne uvjete i, zapravo, nešto što je trebalo biti osigurano prije više desetljeća, poručio je Ćorić.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest