NA ULAZU U ZVIJEZDU

Karlovačka Zvijezda sada i na brončanoj maketi – ne možete je promašiti, na južnom je ulazu u Radićevu

www.karlovac.hr

Prva maketa karlovačke Zvijezde na otvorenom prikazuje stanje u skladu s planom grada i tvrđave Karlovac iz 1783.

Prvu maketu Zvijezde na otvorenom, u parku u kojem je skulptura Vjekoslava Karasa, Karlovac je dobio za 441. rođendan.

– Sigurni smo da će doprinijeti boljem razumijevanju povijesti grada kod naših sugrađana, ali i posjetitelja koji često imaju problema s percepcijom što Zvijezda u stvari je, ali i našim lokalnim turističkim vodičima u kvalitetnijoj interpretaciji grada, kažu u Gradu koji je, s Turističkom zajednicom, za izradu i postavljanje brončane makete izdvojio oko 300.000 kuna.

Djelo je to Deminutiv studia i arhitekta Marka Ambroša, te akademskog kipara Predraga Pavića, uz konzultacije stručnjaka s Instituta povijesti umjetnosti, a izlivena je u Ljevaonici Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, gdje su izrađeni još neki karlovački spomenici.

Za lokaciju makete odabran je park u kojemu je i Karasova skulptura, na povijesnom revelinu, jednom od najvažnijih tvrđavskih elementa koji je služio za obranu grada. 

Ta je lokacija prirodna poveznica dvije karlovačke turističke mikrodestinacije – Zvijezde i Korane, te povezuje prostor Foginovog kupališta i Aquatike s povijesnim sadržajima u staroj gradskoj jezgri. Prostor na kojem je može prihvatiti veći broj turista, te služiti kao početna točka priče o Zvijezdi.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest