ZA MANJE SMEĆA

Konačno i u Karlovcu odvajanje otpada po europskim standardima – stižu novi spremnici, odvajanjem čuvamo okoliš, bit će manje i brdo na Ilovcu

Zgradama kolektivnog stanovanja sada će biti podijeljeno 500 spremnika za odvajanje papira i plastike, na jesen još 22.100 i zgradama i obiteljskim kućama

– Dok čekamo ocjenu Ustavnog suda Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom, građani neće imati financijske koristi, ali odvajanjem otpada neće rasti brdo na Ilovcu, a to je zadatak svih nas; cilj je zatvoriti ga, izjavio je gradonačelnik Damir Mandić na današnjem početku distribucije kontejnera za papir i plastiku po stambenim zgradama u Karlovcu.

One kolektivnog stanovanja sada će dobiti 500, ovisno o broju stanova, od po 1.100 litara, dok će na jesen, po riječima direktora Čistoće Tomislava Polića, čak 22.100 spremnika – 10.500 za papir i isto toliko za plastiku, te 1.100 za biootpad – biti podijeljeno i zgradama kolektivnog stanovanja i pojedinačnim, odnosno, obiteljskim kućama, svim Čistoćinim korisnicima.

U Karlovac su, nakon zvona za staklo koja su na zelenim otocima, stigli, odnosno, stići će zahvaljujući natječaju Ministarstvu za zaštitu okoliša, vrijedni su 7 milijuna kuna, od čega je (samo) milijun izdvoji Grad Karlovac.

– Cilj nam je povećati količinu odvojenog otpada, odnosno, omogućiti našim korisnicima da to čine na kućnom pragu. Time smanjujemo količinu miješanog komunalnog otpada, a i brdo na Ilovcu će sporije rasti, kazao je Polić, napomenuvši da je prošle godine, zbog povećanog razdvajanja otpada, prikupljeno 1.200 tona miješanog komunalnog otpada manje nego 2018., odnosno, 12.560 tona.

Prvi spremnici za papir i plastiku stigli su u Ulicu Herte Turze 2, zgradi koja ima uređen smetlarnik, a to bi morale imati i ostale zgrade u Karlovcu. Podzemnih 9 trebalo je biti napravljeno ove godine, korona ih je odgodila, no svim bi zgradama tako uređeno mjesto, “pod ključem” kako bi u kontjenere otpad bacali samo stanari, po Mandićevim riječima trebalo biti u interesu pa je pozvao predstavnike stanara da se obrate Inkasatoru, Čistoći i Gradu kako bi zajedno pronašli rješenja.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest