ŠTETA

Nakon potresa, u Karlovcu 34 “opasne” zgrade – Grad ih ne smije uklanjati, samo ograditi jer su privatne ili državne

Te su zgrade uglavnom u zoni A i B zaštite, Zvijezdi, te Baniji, Dubovcu i Gazi

– Nakon što su naši timovi, JVP i komunalni redari utvrdili da su 34 zgrade opasne, zaštitili smo ih trakama. Uglavnom su u zoni A zaštite, Zvijezdi ili u zoni B, to je zaštićena kulturno povijesna cjelina, odnosno, Banija, Dubovac i Gaza. Grad je odlučio iz sredstava koja očekujemo od Županije, odnosno, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i svojih sredstava namijenjenih civilnoj zaštiti, financirati zaštitu građana od opasnih objekata, najavio je danas dogradonačelnik Ivan Mrzljak, govoreći o zgradama stradalim u potresu.

No, Grad najprije mora vlasnike tih objekata podsjetiti da ih sami zaštite pa, ne učine li to u roku od osam dana, sam to učiniti.  Upravo ograđuje Gajevu ulicu i četiri takva objekta, a u idućih tjedan dana to će učiniti na još 14.

– Niti jedna od tih zgrada nije u vlasništvu Grada nego su u vlasništvu RH, privatnom ili  mješovitom, odnosno, privatnom i vlasništvu RH, kazao je Mrzljak.

Grad zgrade u tuđem vlasništvu ne smije ni obnavljati, ali će njihov popis, odnosno, svih koje su dobile crvenu naljepnicu, dostaviti popis Ministarstvu graditeljstva i zatražiti da se stave u prioritet za obnovu, što će voditi Ministarstvo.

Od 1.008 oštećenih zgrada koje su Karlovčani prijavili Gradu –  1.129 Hrvatskom centrj za potresno inženjerstvo – ovlašteni inženjeri pregledali su 249. Najviše, 175, dobilo je zelene naljepnice, 48 žute, a 26 crvene.

U nekima od njih, iako su opasne, ljudi i dalje žive i ne žele otići premda im je Grad ponudio smještaj u hotelima, odnosno, plaćanje troškova u drugim stanovima.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest