U TOP 100

Direktor PPK Igor Miljak najavio nove investicije u Karlovcu i primamljivu ponudu: Učenicima stipendije, knjige i prijevoz, a onda posao za 10.000 kuna

U tvrtki je 570 radnika, a odmah bi zaposlili još 20 do 30 mesara, prehrambenih tehničara i rukovatelja prehrambenim strojevima

– Hrana, pogotovo meso, je niskoprofitabilan posao, s niskim maržama, takve su cijene na tržištu da je teško dođi do velikog profita, ali unatoč tome uspjeli smo jer imamo kvalitetne zaposlenike koji odrađuju posao, dobru tehnologiju i viziju razvoja, investicijski ciklus koji se nastavlja iz godine u godinu, dobru suradnju s lokalnim vlastima, podršku i potporu – ne hvalim, ali Karlovac je jedan od rijetkih gdje investitor koji ima jasne planove u skladu s prostornim prilikama, vrlo brzo može krenuti s realizacijom svog projekta – i imamo vlasnika koji je predan ovom poslu, živi s ovim poslom, radi u ovom poslu i bitno mu je da ima zadovoljne zaposlenike, kvalitetne kompanije i tržišnu poziciju, izjavio je danas Igor Miljak, predsjednik Uprave PPK, odgovarajući na pitanje što je zaslužno da ova karlovačka tvrtka bude među najuspješnijima u zemlji, po nedavnoj analizi FINA-e i među 100 najstabilnijeg poslovanja u epidemiji koronavirusa.

U posljednjih 10-ak godina tvrtka je investirala više od 400 milijuna kuna, samo lani 39 milijuna. Ove godine namjerava uložiti 30-ak milijuna kuna.

– Plan je proširiti pogon svježeg mesa za oko 1.500 kvadrata, uz novu tehnologiju i strojeve; to je investicija od oko 15 milijuna kuna, napraviti novi pročistač otpadnih voda, na farmi Šumbar dodatnu fotonaponsku elektranu i raditi novi projekt proširenja postojećih kapaciteta farme gdje bi s postojećih 2.000 grla težili tome da imamo više od 3.000, najavio Miljak.

PPK trenutno ima 570 radnika, a odmah bi zaposlili 20 do 30 mesara, prehrambenih tehničara i rukovatelja prehrambenim strojevima. No, tog kadra – nema.

– Pokušat ćemo zajedno sa strukovnim obrazovanjem vratiti prilike mladima koje nudi to zapostavljeno zvanje; sad dolazi na razinu informatičkog strukovnog tehničara i to je dobra prilika za zapošljavanje jer uz redovno stipendiranje koje nudimo: učenik može dobiti oko 1.000 kuna mjesečno, plaćen prijevoz, dobiva knjige, poklone za blagdane… to daje sigurnost, a nakon završetka obrazovanja i učenja zanata ovdje ima obavezu dvije godine raditi kod nas. To je zanimanje koje nam treba, a visoko je plaćeno: kvalificirani mesar, majstor mesar, kod nas radi za desetak tisuća kuna. To su zanimanja koja su dobra, a koja su kod mladih ljudi, iz neke prošlosti, zapostavljena, kazao je Miljak.

Tvrtka trenutno stipendira 6 učenika – a mogla bi još 10, 20 – na praksi ih je 9, a nedostatak potrebnih zanimanja nadoknađuju zapošljavanjem ljudi koje educiraju uz rad i sami stvaraju traženi kadar.

Trebaju im i kooperanti jer, po njegovim riječima, u Hrvatskoj se danas proizvodi 800 – 900.000 tovljenika, a PPK ih treba 2,1 milijun. Prije 30,40 godina u Hrvatskoj je ta brojka bila više od 2 milijuna i veliki je prostor za ruralni razvoj.

Razvoj poljoprivrede, povećanje stočnog fonda i broja kooperanata, priželjkuje i dožupanica Martina Furdek Hajdin, koja je za posjeta tvrtki najavila da će PPK u Županiji naći suradnika i partnera u promociji traženih zanimanja i “zajedničkim snagama upoznati roditelje, a onda i djecu koja će znati da je ovaj posao siguran i dobro plaćen”.

– Razgovarali smo o vremenu kada je počela ekspanzija, razvoj na ovom području u Karlovcu, a preduvjet je bio da se izmjeni prostorno planska dokumentacija. Ova tvrtka naišla je na dobru suradnju i na prepoznavanje potreba u javnom sektoru, koji nije bio birokrat koji je možda u ranijim vremenima postavljao određene ograde. Suradnja Grada Karlovca i naših investitora urodila je time da se prostorno-planska dokumentacija na neki način otvorila i postavila uvjete ovoga što vidimo danas u realizaciji. Tradicija tvrtke je da se o svim planovima razgovara u gradskoj upravi, da se oni najave, sve proaktivno isplanira i uštedi svaki dan pri dobivanju dozvola, a dozvola omogućuje samu gradnju, ali i povlačenje europskih sredstava i tu se vidi  vrsnost našeg domaćina da se orijentira zaista na svaku kunu ili euro. U ovoj tvrtki možemo svjedočiti suvremenoj tehnologiji koja osigurava i kvalitetu i ono što je jako bitno: zdravu hranu, rekla je Furdek Hajdin i zahvalila PPK na pomoći stradalima u Sisačko-moslavačkoj županiji i operativnim snagama Karlovačke županije za koje su osigurali prehranu.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest