SVUDA KRIZA

I karlovački Pothodnik na čekanju zbog korone: Prije dvije godine napravljena hidroizolacija, a onda sve ostalo stalo

Za rekonstrukcije dijela Brze ceste, Grad se pobrinuo za hidroizolaciju Pothodnika

Dugo najavljivana rekonstrukcija Pothodnika u Karlovcu do daljnjeg će ostati samo najava jer njegova cjelovita obnova i uređenje za sad nisu u planu.

Prije dvije godine, za rekonstrukcije dijela Brze ceste, Grad se pobrinuo za hidroizolaciju Pothodnika, no na tome je stalo – zbog korone.

Kažu tako u Gradskoj upravi, odgovarajući nam na pitanje do kud se stiglo s obnovom Pothodnika.

– Grad Karlovac uspješno je u suradnji s Hrvatskim cestama još 2019. godine sudjelovao u rekonstrukciji dijela prilaza Većeslava Holjevca (brze ceste) kod Autobusnog kolodvora. Izvođenje ovog vrlo kompleksnog projekta iznosilo je 12,9 milijuna kuna, dok je Grad Karlovac sufinancirao radove s gotovo milijun kuna na hidroizolaciji pothodnika u cjelokupnom dijelu tako da više nema puštanja vode jer je posebnim sustavom oborinska odvodnja odmaknuta od pothodnika. To je ujedno bio i preduvjet za daljnju rekonstrukciju pothodnika i sadržaja u njemu. Plan je bio sastati se sa svim korisnicima i vlasnicima prostora, sagledati njihove planove, međutim s dolaskom 2020. godine i pandemijom koronavirusa ti planovi se nažalost nisu mogli realizirati, zbog zdravstvenih i financijskih razloga, vele u Gradu.

Većina poslovnih prostora u Pothodniku odavno se ne koristi, kroz njega Karlovčani najčešće – a i to sve rjeđe – samo prolaze, no samo su dva u vlasništvu Grada. Jedan, od 86 m2, je u zakupu, puno veći, ukupne površine 300 m2, koji se sastoji od dva prostora površine 213,24 m2 i 86,76 m2, je trenutno prazan. U Gradu najavljuju: do dovođenja u funkcionalno stanje.

– Djelatnost koja će se obavljati u poslovnom prostoru utvrdit će Gradonačelnik na prijedlog Povjerenstva za poslovni prostor tako da će prilikom predlaganja djelatnosti Povjerenstvo uzeti u obzir potrebe građana, iskazani interes gospodarskih subjekata kao potencijalnih zakupnika, djelatnosti koje obavljaju drugi gospodarski subjekti u neposrednoj blizini poslovnog prostora, procjenu eventualnih ulaganja budućeg zakupnika u poslovni prostor, kao i druge činjenice i okolnosti bitne za utvrđivanje djelatnosti: posebni uvjeti, suglasnosti i slično, a koje budući zakupnik mora ispunjavati odnosno pribaviti za obavljanje određene djelatnosti, pojašnjavaju.

Dodaju i da Grad brine za održavanje javnih hodnih površina, rasvjete i odvodnje. Planova za daljnje uređenje ima, ali…

– Tijekom jeseni 2020. godine napravljeni su troškovnici za uređenje sanitarnog čvora i ulaganje u precrpnu stanicu što može biti realizirano tek nakon dogovorenog sufinanciranja s ostalim vlasnicima poslovnih prostora, što također tek treba uslijediti, najavljuju.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest