USPJEŠNO ZAVRŠEN

FOTO GALERIJA Atrij znanja Veleučilištu u Karlovcu donio “novu” zgradu od 350 godina, laboratorije, kabinete – otvoreno i građanima

Projekt je vrijedan 39 milijuna kuna, od kojih je iz EU bespovratnih 37,8

– Ovim projektom smo dobili novi prostor dinamičnog, studentskog, istraživačkog, kulturnog i društvenog života u Karlovcu, a Veleučilište još veći zamah u razvoju. S više od 2.000 studenata na 9 studijskih programa, s gotovo 100 zaposlenika, trenutno s 11 EU projekata u provedbi, zaista smo dobili zamah ovim projektom, a ono što je najvrijednije u ovom projektu je dodana vrijednost otvaranja ovog prostora građanima Karlovca. Tu je interpretacijski i edukacijski centar s informativnim stupovima, gdje će moći saznati o povijesti pivarstva ne samo u Karlovcu, nego i svijetu. Upoznajemo i senzibiliziramo javnost na naša istraživanja u prehrambenom sektoru, približavamo im proizvodnju piva, upoznajemo s našim projektom i njegovim rezultatima, kazala je Nina Popović, dekanica Veleučilišta u Karlovcu, na današnjoj završnoj konferenciji Atrija znanja.

Riječ je o projektu vrijednom 39 milijuna kuna, od kojih je iz EU bespovratnih 37,8 milijuna, kojim je zgrada Veleučilišta – ove godine slavi 350. rođendan – na  Strossmayerovu trgu rekonstruirana, nove fasade i stolarije, natkrivenog atrija sa staklenom kupolom, proširene i uređene mini pivovare, laboratorija i kabineta,  knjižnice sa čitaonicom i interpretacijskog centra otvorenog za sve.

– Kroz projekt Atrij znanja unaprijedili smo kapacitete za istraživanje, razvoj i inovacije na Veleučilištu, u području prehrambene tehnologije, s naglaskom na pivarstvo. Oživjeli smo veleučilišni život i podigli znanstvenu osnovu koju ćemo još unaprijediti s međunarodnom suradnjom i zapošljavanjem novih djelatnika. Povezali smo Veleučilište s poslovnim sektorom, međunarodnim znanstveno-istraživačkim institucijama, napravili nove programe za dodiplomske i diplomske studije na području prehrambene tehnologije i nove programe za cjeloživotno učenje, rekla je Marijana Blažić, pročelnica Odjela prehrambene tehnologije.

Novouređene i opremljene prostorije studenti su već isprobali budući da, zbog situacije s koronom, trenutno imaju nastavu po “hibridnom modelu”.

– Kombiniramo nastavu na daljinu i kontaktnu budući smo stručni studiji koji ne mogu bez laboratorijskih i praktičnih vježbi; za praktični dio imamo kontaktnu nastavu, pojasnila je dekanica Popović.

Veleučilište već sada ima mjesta za još studenata, a u budućnosti bi Karlovac trebao imati i nove smještajne kapacitete za njih, te studentsku menzu.

– Izrađena je sva projektna i tehnička dokumentacija i ishođena građevinska dozvola za novi studentski dom u prostoru bivše Vojne bolnice, a pred nama još izgradnja centra studentske prehrane, isto u Zvijezdi, gdje smo pred krajem s izradom tehničke dokumentacije i iznalaženju sredstava za financiranje iz EU fondova. Nadamo se u ovom financijskom razdoblju; možda ćemo pred kraj godine imati naznake sredstava koja bi iskoristili za izgradnju restorana studentske prehrane i novog studentskog doma, najavila je Popović.

>> Atrij znanja 29. ožujka 2021.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest