BAGER PARTY

Karlovčani neće dugo gledati ruševinu u Zvijezdi? Ako bude sve po planu rekonstrukcija Oružane kreće već na proljeće i sve će biti gotovo do kraja 2023.

Početkom sljedeće godine očekuje se potpisivanje ugovora s odabranim ponuditeljem

Oružana u karlovačkoj povijesnoj Zvijezdi je zbog narušene konstrukcije srušena do temelja a ostao je tek mali dio. No kako doznajemo, Karlovčani neće dugo čekati da na ovom mjestu nikne nova rekonstruirana zgrada. 

Rekonstrukcija Oružane i njeno pretvaranje u Regionalni centar kompetentnosti, bude li sve po planu, započet će nagodinu i biti dovršena 2023.

Uklanjanje povijesne zgrade iz 18. stoljeća, desetljećima zapuštene, a onda do neupotrebljivosti oštećene u prosinačkom potresu, završeno je i prije plana, izmijenjena potrebna dokumentacija, a idući mjesec slijedi natječaj za odabir izvođača radova.

Potvrdili su nam to u Karlovačkoj županiji, podsjetivši da su radovi na uklanjanju dijela građevine započeli 3. svibnja i završili 19. lipnja, ranije od planiranog roka od 60 kalendarskih dana. Radove od 1,2 milijuna kuna + PDV financirala je Karlovačka županija, a troškove rušenja refundirat će joj Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

– Za potrebe uspostave infrastrukture Regionalnih centara kompetentnosti u strukovnom obrazovanju koja će se financirati bespovratnim sredstvima u okviru provedbe triju EU projekata (RCK-STRuKA, RCK-KaRijERA, MREŽA KOM5ENTNOSTI), usporedno s provedbom radova uklanjanju dijela objekta Oružane, izrađene su izmjene i dopune glavnog projekta nakon oštećenja uslijed potresa te je ishodovano Rješenje o izmjeni i dopuni građevinske dozvole. Također, proveden je postupak prethodnog savjetovanja sa zainteresiranim gospodarskim subjektima te je završen postupak prethodne (ex-ante) provjere Dokumentcije o nabavi od strane kontrolonog tijela Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU). U tijeku je prilagodba Dokumentacije nabavi i pripadajućih troškovnika sukladno komentarima kontrolnog tijela, a postupak nabave planira se objaviti u prvoj polovici rujna ove godine, rekli su nam u Županiji.

Obzirom na zakonske rokove za dostavu ponuda, za pregled i ocjenu ponuda, te rok mirovanja, početkom sljedeće godine očekuje se potpisivanje ugovora s odabranim ponuditeljem.

– Naravno, u slučaju produljenja roka za dostavu ponuda temeljem većih izmjena dokumentacije o nabavi na zahtjev ponuditelja te potencijalnih žalbi, što je omogućeno temeljem Zakona o javnoj nabavi, navedeni rokovi mogu se prolongirati, napomenuli su iz Županije, naglasivši da su sredstva za rekonstrukciju Oružane osigurana u okviru projekata financiranih iz Europskog fonda za regionalni razvoj u visini od 37,8 milijuna kuna.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest