CENTAR GRADA

Karlovački autobusni kolodvor ostao i bez trećeg kafića, sad još više izgleda otužno i pusto – provincijski i zapušten, bit će i zaobiđen

Većina lokala je zatvoreno, kolodvor uglavnom izgleda kao da je na njega pala neutronska bomba i ubila živu silu, a ostavila betonsku grdosiju.

Karlovački Autobusni kolodvor umjesto da konačno dobije toliko potrebnu obnovu sve je jadniji i tužniji, a nakon više desetljeća koliko je radio, zatvorio se i treći ugostiteljski objekt. 

Da, i Albatros je zatvorio svoja vrata i sudbina mu je neizvjesna, kao i ona davno popularnog “srednjaka” i još poznatije “gumice” koja je čak i u poslijeratno vrijeme radila od 0 – 24, a u njoj se mogao pojesti i pristojan obrok. 

Mjesto na Autobusnom gdje možete kupiti pivo ili sok je trgovina, a konzumirati evenutalno s nogu ili na klupici koja je uglavnom zauzeta od ekipice koja tamo boravi preko dana. Kavu i sendvič je moguće dobiti iz aparata. Tu je i City Food, fast food pečenjara. No koliko je to sve otužno najbolje se doživi iz prve ruke šetnjom kroz kolodvor. Usred bijela dana na peronima je mali broj putnika, taksisti sad umjesto da igraju šah tipkaju po mobitelima, a na blagajnama nema gužvi, osim evenutalno ponedjeljkom ranije ujutro kad se na prve autobuse za Zagreb natiskaju radnici i studenti. 

Većina lokala je zatvoreno, kolodvor uglavnom izgleda kao da je na njega pala neutronska bomba i ubila živu silu, a ostavila betonsku grdosiju. Preko dana u tjednu tu su još uvijek putnici, kako oni na međugradskim linijama ili učenici na prigradskim, ali čim padne prvi mrak na prisustvo ljudi ponajviše podsjeća smrad urina. Iako je, naime, WC nedavno saniran i uvedeno je plaćanje na kovanice kao na većini “pit stopova” u Europi, uriniranje na stupove ili prazne izloge je besplatno i to neki naravno koriste. 

Nedavno smo pisali da je prošlo pola stoljeća od gradnje zdanja koje je godinama bila poveznica grada Karlovca s ostatkom zemlje, no nakon gradnje autoceste promet je značajno pao, a ovo mjesto kao da je zarobljeno u vremenskoj petlji. 

Šteta za mjesto u centru grada koji bi bez obzira na smanjeni promet trebao biti reprezentativan i za one putnike namjernike koji u Karlovcu slučajno stanu ili tek prolaze kroz njega.

Zaključak je tužan. Provincijski i zapušten, bit će i zaobiđen. 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest