POSTAO TRADICIONALAN

Lovni kinolozi iz cijele Europe došli u Karlovac na 12. Kup Alka, Šegrt: Ovakva natjecanja su hit u svijetu i imaju velik turistički potencijal

- Ovakve manifestacije, a posebno u traženju poljskih jarebica, bez odstrijela, gdje se hitac puške nakon što ih pronađu psi simulira startnim pištoljem, su veliki hit u svijetu i donose veliku dobit lokalnoj zajednici kroz popratne usluge smještaja i hrane.

Kinološko društvo “Karlovac” već 12. godinu zaredom organiziralo je “Kup ALKA” i Kup Sveti Hubert “Četiri rijeke”. “Kup ALKA” je međunarodni ispit pasa ptičara u radu traženju prepelica s dodjelom kandidature međunarodnog prvaka u radu CACIT.

Po riječima jednog od organizatora Viktora Šegrta, Kup je osmišljen još 2009. godine s prijateljskim gradom u Italiji Allesandriom. I ovoga puta su prisustvovali lovni kinolozi iz cijele Europe, a jedan od glavnih sudaca je bio i čovjek koji je prvi podigao hrvatsku zastavu u Allesandriji 1990. godine Hari Herak. On je 27-struki prvak svijeta u radu pasa ptičara.

– Ovakve manifestacije, a posebno u traženju poljskih jarebica, bez odstrijela, gdje se hitac puške nakon što ih pronađu psi simulira startnim pištoljem, su veliki hit u svijetu i donose veliku dobit lokalnoj zajednici kroz popratne usluge smještaja i hrane. Karlovački ravničarski tereni slove kao idealni za takve manifestacije, te bi uz pametan pristup dodatne obnove populacije poljske jarebice, što europski fondovi svesrdno podupiru, bili dobar razvojni smjer ruralnog prostora, rekao je za KAportal Šegrt.

Kako dodaje, Italija je u jednom od posljednjih poziva Intterega iz EU fondova za jedan takav projekt povukla čak šest milijuna eura. 

– Ne treba smetnuti s uma da za takvo nešto u Karlovcu postoji i strateški dokument razvoja lovnog i ribolovnog turizma koji je još napravila nekadašnja razvojna agencija “Karla” d.o.o. te je u njemu naglašena potreba za ovakvim manifestacijama i obnovom okolišno korisnih vrsta koje mogu donijeti popriličnu dobit karlovačkom kraju, rekao je Šegrt.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest