ZA ZNANJE

KaRijERA i JA Tehničke škole Karlovac povezuje obrazovanje i gospodarstvo – zaživjet će u Regionalnom centru kompetentnosti, na mjestu Oružane

Projekt je vrijedan 31,7 milijuna kuna

– Siguran sam da su se i osnivač i škola u ovo upustili iz jednog razloga i s jednim ciljem: učenici. To ulaganje daje nam za pravo da smo u prilici pomoći kreiranju budućnosti jer koliko pomognemo njima u kreiranju njihovih karijera, toliko ćemo pomoći u kreiranju naše budućnosti, izjavio je Mile Živčić, ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, na današnjem predstavljanju projekta KaRijERA i JA u Tehničkoj školi Karlovac.

Škola ga provodi s 21 partnerom iz obrazovnog, civilnog i gospodarskog sektora, vrijedan je 31,7 milijuna kuna i u cjelosti financiran iz EU, kao dio budućeg Regionalnog centra kompetentnosti.

– Ovaj projekt potiče sinergiju obrazovanja i gospodarstva u sektoru elektrotehnike i računarstva, spajajući Karlovačku, Primorsko-goransku i Ličko-senjsku županiju. Naš RCK služit će mladima željnima suvremenih znanja, učenja na kompetentniji i na inovativniji način. Tu su i naši nastavnici i mentori kod poslodavaca s kojima osmišljavamo nove kabinete, opremu i programe, rekao je ravnatelj škole Ivan Janković, poručivši da ih čekaju još dvije godine vrlo predanog rada, ali će RCK donijeti nove mogućnosti za uspješniju budućnost.

– Specijalizirani kabineti s najmodernijom opremom, više praktične nastave za učenike, uska suradnja s poslodavcima i usavršavanje nastavnika omogućit će nam veću konkurentnost na tržištu rada, napomenuo je Janković.

Dva nova zanimanja zaživjet će upravo zahvaljujući ovom projektu, a Darko Bašić, ravnatelj Elektro industrijske i obrtničke škole Rijeka, kaže da se tiču i informacijsko-komunikacijske tehnologije i brodske elektrotehnike, elektronike i informatike.

– Trebala bi zaživjeti do 2023., ne znam hoće li to biti do sljedeće školske godine, ali za onu poslije nje, svakako. To su nova zanimanja za koja se ukazala potreba iz gospodarstva, kazao je Bašić.

Regionalni centar kompetentnosti bit će na mjestu nekadašnje Oružane, za čiju će gradnju, po riječima dožupanice Vesne Hajsan Dolinar, idući tjedan biti objavljena javna nabava za izvođača radova.

– Iskreno se nadam da ćemo nakon odabira izvođača, u studenom, naravno, bude li sve u redu, ne bude žalbi itd., moći početi graditi u prizemlju turizam, na prvom katu strojarstvo, na drugom elektrotehniku, a u potkrovlju za Veleučilište, kazala je Hajsan Dolinar.

Tehnička škola jedina je u zemlji imenovana regionalnim centrima kompetentnosti u dva obrazovna (pod)sektora: elektrotehnika i računalstvo, te strojarstvo. Zajedno su vrijedna 105 milijuna kuna.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest