Međunarodna izložba inovacija u Karlovcu

iKA završila podjelom po 6 zlatnih, srebrnih i brončanih medalja – Zlatne karlovačke inovacije nagradila i Udruga inovatora Hrvatske

Autorima svih 45 inovacija predsjednik Organizacijskog odbora Zlatko Kuzman poželio je da njihove inovacije budu u svakodnevnoj upotrebi

Šest zlatnih, jednako toliko srebrnih i isti broj brončanih medalja, dodijeljeno je na ovogodišnjoj, 14. iKA– i, a autorima svih 45 inovacija, izloženih na njoj, predsjednik Organizacijskog odbora Zlatko Kuzman poželio je da njihove inovacije budu u svakodnevnoj upotrebi.

I Udruga inovatora Hrvatske dodijelila je posebne nagrade, dvije u kategorije seniora, dvije mladim inovatorima, sve redom Karlovčanima: Solarni automobil Tehničke škole Karlovac i Primjena računalnog vida u mehatronici, Veleučilišta u Karlovcu, te BVM8-vibromonitoring kartica Turbocom d.o.o. i Ćelija za robotsko pročišćavanje HS Produkta.

Solarni automobil jedini je dobio zlatnu medalju iKA-e u kategoriji mladih inovatora, dok su u kategoriji seniora nagrađaeni PIO Flash Sistem iz slovenske Iskra Pio, Uzorkivač otpadnih voda s daljinskim nadzorom Eko-projekta Rijeka, Tehnologija za robotizirano brušenje akrilnih i kompozitnih proizvoda Aquaestil Plus Zagreb, te već spomenute, nagrađene inovacije Turbocoma i HS Produkta.

HS Produkt dobitnik je i srebrne medalje za inovaciju Progresivni alat za obradu lima pa je tako ova karlovačka tvrtka najuspješnija na iKA-i među inovatorima-seniorima.

Igor Stojković, jedan od autora zlatom nagrađene inovacije i voditelj Odjela automatizacije proizvodnje HS Produkta, ispričao je da su njihove inovacije već u upotrebi.

– Obje nagrađene inovacije su gotova industrijska rješenja koja se u HS Produktu koriste. Razvijeni su za naše potrebe; jedna je gotova robotska ćelija, dok je jedna rješenje, konačni alat koji se koristi u hidrauličnim prešama.

Korištenje ovih inovacije, pojasnio je, diže razinu sigurnosti osoba koje su prije ručno radile taj posao, što je za sobom vezalo umor i moguće pogreške i ozljeđivanje, no pametnim rješenjima obrade na sitnim pozicijama se sada rade automatizirano, a uz sigurnost, zadržana je i kvaliteta od prvog do zadnjeg komada.

Za inovacije, odnosno put od predloženog rješenja do izrade automatiziranog sustava je ponekad potrebno godinu i pol dana, pogotovo radi li se na njih više istovremeno, a u HS Produktu se radi na puno toga.

– Imamo zaista puno rješenja. Nije nam cilj ovdje bio predstaviti sve što razvijamo, gledali smo da to bude ono gdje je razina inovacije više utkana u sam proizvod. Ovo je nešto specifično, nije ga bilo moguće kupiti od kompanija koje nude usluge razvoja, nego smo sami morali razviti, napomenuo je Stojković.

Na odjelu koji vodi razvijaju inovacije za svoje potrebe, no HS Produkt je nositelj Centra kompetencija za naprednu proizvodnju i mehatroniku, projekta sufinanciranog iz EU, u kojem će inovativna rješenja razvijati i za druge.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest