DOBAR PROJEKT

Karlovačka bolnica postaje mala tvornica električne energije: Na krovovima uskoro solarni paneli, proizvodit će struju sebi, ali i za prodaju

Karlovačka bolnica prva u Hrvatskoj kreće u ovakav projekt u sklopu PVMax projekta

– “Gurnut” ćemo karlovačku Bolnicu prema zelenom i održivom smjeru, kazao je Julije Domac, ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA-e), potpisujući danas sporazum o dodjeli tehničke pomoći Općoj bolnici Karlovac.

Pomoći će Bolnici da već krajem ove ili početkom iduće godine ima radove na krovovima i to zbog postavljanja solarnih panela. Izgradnja sunčane elektrane, u konačnici će donijeti besplatnu električnu energiju Bolnici, ali i zaradu jer će ono što joj ne treba prodavati.

– Fotonaponska elektrana će biti instalirana bez kune troška za županijski ili bolnički proračun, bolnica će imati jeftiniju električnu energiju, odnosno, ostvarivati financijsku uštedu, a kad se isplati cijela investicija, sva energija bit će potpuno besplatna. U financijskom pogledu, ovaj projekt ne može biti bolji, naravno, uz sve ostale učinke: odgovorno gospodarenje energijom, dobar odnos prema okolišu i ono što želimo da jedna zdravstvena ustanova radi, rekao je Domac.

Pojasnio je da je kompletno projektiranje i priprema projekta osigurano iz projekta Europske investicijske banke PVMax, kojem je REGEA nositelj za RH, a bolnica će javnim natječajem odabrati izvođača radova koji će izvesti elektranu o svom trošku, prodavati električnu energiju bolnici barem 10 posto jeftinije nego po cijeni po kojoj sada kupuje, a po isplati investicije, za 5, 7, 10 godina – ovisi što će natječaj pokazati – ukupna proizvodnja i elektrana su vlasništvo Bolnice.

REGEA provodi PVMax projekt provodi na cijelom području Hrvatske, a karlovačka Bolnica će ga realizirati prva.

Ovaj će projekt Bolnici donijeti uštede, a potom i zaradu. U prvoj fazi, po riječima ravnatelja Nikše Antice, bit će postavljeno 950 fotonaponskih modula na obje zgrade, ali moguća je nadogradnja i njihovo postavljanje na druga mjesta, poput parkirališta.

– Može se nadograditi pa bolnica stvarno može biti mala tvornica električne energije, prije svega za sebe, a onda i za energetski sustav, kazao je Antica.

Karlovačka županija već godinama potiče korištenje obnovljivih izvora energije, podsjetila je županica Martina Furdek Hajdin, te, između ostalog, najavila gradnju fotonaponskih energana i na krovovima škola, kao i potporu vlasnicima kuća za energetsku obnovu.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest