POČELO KOMPOSTIRANJE

Karlovčanima konačno stigle smeđe kante za biootpad: Iako ih još nemaju ni sve višestambene zgrade, već se prikupi 2,5 tone tjedno

Čistoća

U prvoj fazi podjelom smeđih spremnika bit će obuhvaćeno nešto manje od 11.000 korisnika

Nakon zvona za staklo, te spremnika za papir i plastiku, Karlovčanima stižu i one za biootpad, a premda takve posude još nisu dobili svi, već se prikupe 2,5 tone biootpada tjedno.

Potvrdili su to u Čistoći na upit KAportala, napomenuvši da će u prvoj fazi podjele spremnika za biootpad, onih smeđih, biti obuhvaćeno nešto manje od 11.000 njihovih korisnika u zgradam kolektivnog stanovanja.

U nekim gradskim četvrtima spremnici su već postavljeni, a njihovi stanovnici dobivaju i biovrećice za odvajanje biootpada, te informativno-edukativne letke o odvajanju takvog otpada.

– Na informativno-edukativnim letcima navedeno je što se odlaže, a što se ne odlaže u smeđe spremnike. U slučaju potrebe za dodatnim informacijama, građani nas mogu kontaktirati na 047/601-494 ili na e-mail adresu reklamacije@cistocaka.hr, poručili su iz Čistoće.

– Osim edukativno-informativnih letaka koje dijelimo, započeli smo i s postavljanjem informativno edukativnih plakata na prikladnim mjestima u ulazima zgrada na kojima su informacije o otpadu koji se odlaže, odnosno, koji se ne odlaže u smeđi spremnik, ali i u žuti i u plavi spremnik. Po završetku podjele smeđih spremnika za zgrade kolektivnog stanovanja, pristupit ćemo podjeli spremnika za korisnike u individualnom stanovanju u pojedinim gradskim četvrtima, najavili su.

Povećavanjem broja podijeljenih spremnika za biootpad, polako se povećava i količina prikupljenog otpada. Trenutno prikupljene količine su onolike koliko su u Čistoći i očekiali: oko 2,5 tone tjedno.

– Kako smo i ranije najavili, prvo razdoblje podjele spremnika, a potom i odvoz biootpada, na neki nam je način pilot razdoblje tijekom kojeg utvrđujemo količine biootpada i vezano za njih broj odvoza, koji je sad jednom tjedno, dodali su u Čistoći.

Prikupljeni biootpad Čistoća sada odvozi specijalnim komunalnim vozilom, no krajem ove ili početkom iduće godine to će se promijeniti jer očekuje isporuku specijalnog vozila auto smetlara za biootpad, za koji je izdvojila 1,4 milijuna kuna, bez PDV-a. Zbrinjava ga ovlaštena tvrtka kojoj za to, po dosadašnjoj količini, plaća oko 10.500 kuna mjesečno.

– Koristimo priliku još jednom pozvati građane na odvajanje otpada jer odgovornim pristupom prema odvajanju otpada razvijamo zdrave ekološke navike, smanjujemo količine otpada na Odlagalištu i čuvamo okoliš, poručili su iz Čistoće.

Inače, Grad i Čistoća nabavili su 22.680 spremnika za odvojeno prikupljanje otpada: 10.750 za papir/karton i isto toliko za plastiku, 80 “zvona” za staklo, te 1.100 kanti za biootpad. Ukupna vrijednost projekta je 6,1 milijun kuna, od kojih europskih 85 posto, dok je iz gradskog proračuna nešto više od 900.000 kuna.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest