VELIKI PROJEKT

Karlovački Centar Nikola Tesla vrijedan 32 milijuna kuna napreduje, ali kad će otvorenje – ne zna se, iz Karlovačke županije poručuju: U rokovima smo

Nikola Tesla Experience Center zgrada je pored Gimnazije, a u njoj će djelovati i Nikola Tesla poduzetnički centar

Centar Nikola Tesla na Rakovcu napreduje, ali kad će otvorenje – ne zna se.

Nikola Tesla Experience Center zgrada je pored Gimnazije, a u njoj će djelovati i Nikola Tesla poduzetnički centar. U svibnju je najavljeno da će biti otvoren do kraja godine, no to više nije rok nakon kojeg će posjetitelji moći vidjeti što je napravljeno na mjestu nekadašnje ruševne zgrade.

Iz Karlovačke županije pojašnjavaju da se projekt Nikola Tesla Experience Center  sastoji se iz dvije uzajamno povezane komponente: jedna se odnosi na gradnju objekta kojeg financira većim dijelom Karlovačka županija, a druga na Nikola Tesla Poduzetnički centar koji se sufinancira EU sredstvima u iznosu od 85 posto prihvatljivih troškova.

– Vezano za gradnju objekta, sukladno okvirnom sporazumu izvedene su 1. i 2 faza u potpunosti, a u tijeku je izvedba 3 faze. Trenutno je izvedeno cca 50% ugovorenih radova 3. faze, a od toga cca 70 % građevinsko obrtničkih radova, te 80% instalaterskih radova. Započeto je sa izvedbom okoliša. Ukupna vrijednost radova treće faze iznosi 4,498.043 kune, kazali su u Županiji.

Ukupna vrijednost projekta Nikola Tesla Poduzetnički centar je 32,009.541 kunu, od čega EU sufinanciranje iznosi 23,176.560 kuna. Nositelj projekta je Karlovačka županija, a partneri Grad Karlovac, Gimnazija Karlovac i Poduzetnička zona Korana.

– Provedbom projekta NTPC će se opremiti infrastruktura Centra i izgraditi pripadajuće parkiralište, uspostavit će se kvalitetna upravljačka struktura i ojačati kapaciteti iste. Poduzetnicima (MSP-ovima) s područja Karlovačke županije omogućit će se korištenje pratećih stručnih usluga (stručne i savjetodavne pomoći i usluga edukacije i informiranja u okviru poduzetničke potporne institucije) te će se otvoriti moderni co-working prostor. Navedeno će zadovoljiti potrebe regionalnog stanovništva, a isto tako stvorit će se pozitivna poduzetnička klima koja će osigurati adekvatno, kvalitetno i korisnički orijentirano poduzetničko okruženje s tendencijom rasta i razvoja gospodarstva, kako na regionalnoj, tako i na nacionalnoj razini, naveli su u Županiji.

Dodali su da je specifičnost projekta što se istodobno isprepliću poduzetnička i posjetiteljska priča, te očekuju da će realizacijom projekta Karlovac i Karlovačka županija potaknuti razvoj poduzetništva i pridonijeti povećanju broja turista. U centru će biti i znanstveni, muzejski i ugostiteljski dio otvoren učenicima, studentima, građanima i turistima, a bit će pogodan i za organiziranje različitih događanja jer će u njemu biti i polivalentna dvorana, s vrhunskom multimedijalnom opremom, s do 80 sjedećih mjesta.

– S obzirom na situaciju s kojom se susrećemo koja je uzrokovana rastom cijena na tržištu, kao i COVID-19 u ovom trenutku je teško procijeniti kada se može očekivati otvaranje ovog objekta. Prema potpisnom Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava i dalje smo u okvirima zadanih rokova u kojima očekujemo da ćemo predmetni projekt i završiti te ishoditi uporabnu dozvolu, rekli su u Županiji.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest