PROTUPLAVNI NASIP

Nasip u Logorištu se počeo urušavati, mještani zabrinuti – iz Hrvatskih voda umiruju situaciju: Radi se samo o humusu, nema opasnosti, nasip je stabilan

- Navedeno oštećenje humusnog sloja izvođač nasipa će sanirati o svom trošku čim vremenske prilike to dopuste, jer je za kvalitetnu sanaciju potrebno da se materijal prosuši, kažu u Hrvatskim vodama.

Novi protupoplavni nasip u Logorištu se urušio i to je prilično zabrinulo mještane ovog karlovačkog naselja. 

No u Hrvatskim vodama ipak umiruju situaciju te tvrde da nema opasnosti.

– U ovom slučaju došlo je do skliznuća dijela humusnog materijala ugrađenog na tijelo nasipa koje je izgrađeno od glinovitog materijala. Glineno tijelo nasipa nije niti na koji način ugroženo te se ne radi o pucanju i popuštanju nasipa, kažu u Hrvatskim vodama na upit KAportala.

Kako su objasnili, radi se o novoj dionici nasipa građenoj tijekom ove godine te je nakon ugradnje humusnog sloja na glineno tijelo nasipa u rujnu ove godine provedeno zasijavanje travne smjese. Na dijelu nasipa na kojem se dogodilo skliznuće nije se još razvio dovoljno jak korijenski sustav zasijane travne smjese te je uslijed kišnih oborina došlo do skliznuća humusnog sloja.

Takve pojave nisu uobičajene, ali je njihova pojava moguća u slučaju kišnog događaja većeg intenziteta kod nasipa sa svježe zasijanom travnom smjesom.

– Navedeno oštećenje humusnog sloja izvođač nasipa će sanirati o svom trošku čim vremenske prilike to dopuste, jer je za kvalitetnu sanaciju potrebno da se materijal prosuši. Hrvatske vode će pojačano pratiti novoizgrađene dionice nasipa u Karlovcu kako bi prevenirali slične situacije, rekao nam je glasnogovornik Hrvatskih voda uz napomenu.

– Zbog konkretnog slučaja skliznuća humusnog sloja nije ugrožena stabilnost i funkcionalnost nasipa.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest