OSAM PARCELA

Poljoprivredne parcele u državnom vlasništvu na području grada dobile nove vlasnike – neiskorištenu zemlju u funkciju stavit će dva lokalna OPG-a

foto ilustracija

Iz gradske uprave poručuju da su ovakvi postupci od velike su važnosti kako bi se neiskorišteno državno poljoprivredno zemljište na području Karlovca stavilo u funkciji poljoprivredne proizvodnje.

Na prošlogodišnjem javnom natječaju za prodaju poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske na području Grada Karlovca, poljoprivrednicima je ukupno bilo na raspolaganju 13,3742 hektara u 23 katastarske čestice, u k.o. Luka Pokupska, Banska Selnica, Blatnica Pokupska, Banski Moravci, Donji Sjeničak, Gornji Sjeničak i Trebinja.

Kako obaviještavaju iz gradske uprave, na natječaj su pristigle dvije ponude za osam katastarskih čestica u k.o. Luka Pokupska, Banska Selnica i Gornji Sjeničak. Sveukupna površina koja se prodaje ovim natječajem je 28.851 m2 za iznos od  61.451, 98 kuna.

Ugovori o prodaji sklopljeni su danas s OPG-om Siniše Stanara, za  poljoprivredna zemljišta u svrhu proizvodnje ratarskih kultura (kukuruz, ječam, pir, heljda) i povrtnih kultura (luk i češnjak) i za smještaj pčelinjih zajednica. Kupoprodajna cijena za zemljišta iz ugovora, za šest parcela iznosi 47.950,00 kuna. Drugi ugovor sklopljen je s OPG-om Ane Matijašić u svrhu bavljenja proizvodnje različitih vrsta žitarica (zob, ječam, pšenica). Vrijednost ugovora, odnosno kupoprodajna cijena za zemljište iznosi 13.501,98 kuna.  

Navedeni OPG-ovi su ujedno i korisnici potpora Grada Karlovca i to OPG Siniša Stanar za biljnu i pčelarsku proizvodnju i ruralni razvoj, a OPG Matijašić za potpore za mehanizaciju. 

Iz gradske uprave poručuju da su ovakvi postupci od velike su važnosti kako bi se neiskorišteno državno poljoprivredno zemljište na području Karlovca stavilo u funkciji poljoprivredne proizvodnje. Time se povećava produktivnost i stvara dodana vrijednost proizvodnje. 

– Grad Karlovac je jedan od prvih gradova u RH koji je sukladno Zakonu odradio sve potrebne aktivnosti za donošenje Programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu RH i stavljanja zemljišta u funkciju poljoprivredne proizvodnje, te među prvima sklopio i ugovore o zakupu. Sa dva današnja dosad je sklopljeno ukupno osam ugovora o kupnji ili zakupu 54 katastarske čestice, dodaju iz Grada.  

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest