GRADSKA POLITIKA

Karlovac je dobio koncept kvarta budućnosti u Luščiću i SDP ga je podržao. No u stranci upozoravaju: Bio je i Plan uređenja Zvijezde pa se pokazao veliki ćorak!

Kako ćete potaknuti poduzetnike da prepoznaju Karlovac kao grad iz kojeg se može krenuti, a ne kao grad kroz koji se samo proputuje?

Urbanistički plan uređenja prostora nekadašnje vojarne Luščić u istoimenoj karlovačkoj gradskoj četvrti je prošao na Gradskom vijeću a kao takvog ga je podržalo i SDP. Međutim, protiv je bio drugi dio oporbe iz redova Možemo! i Nove ljevice. 

No, unatoč tome što su digli ruke za koncept budućeg kvarta karlovački SDP-ovci nisu propustili da gradonačelniku i aktualnoj gradskoj administraciji ne spočitaju puno toga što je dovelo do toga da se neki davno planirani projekti sada prebacuju u novi karlovački kvart koji je zasad još uvijek koncept, odnosno kvart budućnosti. 

– Plan s velikim parkovnim prostorom u centru naselja te rubno postavljenim sadržajima, s puno zelenila, je na koncu konca i dopadljiv. Ne ulazimo pri tom u zamjerke koje se odnose na prometnice ili moguću pretrpanost područja zahvaćenog samim planom. Poduzetnički centar koji se ovdje planira izgraditi je trebao biti u vojarni nasuprot Župne crkve Presvetog Trojstva u centru Zvijezde. Vojarne nema, a ideja poduzetničkog centra je ostala i ne vidimo razloga zašto ne bi bila sada tu u Lušćiću. Bazen pripada Korani do ŠSD, ali može li to biti odlučni razlog za odbacivanje plana. Mišljenja smo da ne, napisala je na Facebook stranici karlovačkog SDP-a prva dama ove stranke u Karlovcu Dragica Malović.

Kako navodi, u SDP-u sad nemaju namjeru polemizirati na stručnoj razini s izrađivačima prostornog plana, već se žele zaustaviti na dva aspekta, dvije razine promatranja UPU Lušćić.  

– Prva je razina – razina dojma – sviđa li nam se to što je tamo postavljeno i
druga razina – razina razvoja grada – kada će se to sve napraviti i da li je potrebno gradu. S razine dojma, osim bazena, kojeg bi po našem mišljenju ipak trebalo smjestiti do sportske dvorane, na obalu Korane, pa da se tamo dobije jedna zaštićena sportsko rekreacijska zona koja će na koncu obuhvaćati sportsku dvoranu (uređenu i dograđenu), bazen, zatvoreno klizalište, dvoranu ekonomske škole, hotele neophodne za odvijanje svih većih sportskih natjecanja (Hotel Korana Srakovčić je gotov, ovaj drugi će se valjda graditi), nogometni stadion, moguće i neku dodatnu sportsku dvoranu ako se pokaže potreba, kupalište i Aquatiku (po kojima smo poznati), šetnice, mostove (možda i dodatni pješački na Foginovom ili kod slapa), ovo drugo može biti na prostoru kojeg zauzima zahvatu UPU Luščić, piše SDP.

Što se tiče zgrada na razini dojma, dodaju da su misle kako su dobro postavljene da ne dominiraju područjem.

– Što se tiče poslovne zgrade – centralna zgrada – kongresni centar s hotelom, koji ipak nije tako mali kako kažu projektanti, tu je očito prostor komercijalnog sadržaja u kojem se možda može (nadamo se) napokon smjestiti neko multipleks kino (konačno svaki plan je podložan i određenoj promjeni). Jesu li svi prostori predimenzionirani – ne znamo, ali planovi se ne donose danas za sutra oni moraju predviđati nešto što će trajati godinama, a kad kažemo godinama ne mislimo na deset, petnaest godina već na stoljeća. Predimenzioniranosti treba konfrontirati primjerice sa širinom davno planiranih ulica koje su planirane van svog vremena i koje su ostavile široke razmake između kuća s jedne i druge strane ulice iako u vrijeme njihova planiranja nije postojao prometni kolaps kojeg gledamo danas, pišu SDP-ovci.

Podsjećaju da vrijeme početka izgradnje znamenite Trijumfalne kapije, 1806. godine Pariz sigurno nije imao prometne probleme i zakrčenost kakvom se srećemo danas, a do te se znamenitosti grada danas protežu bulevari sa šest prometnih traka.

– To je taj moment. Naravno da Karlovac nije Pariz i da to neće nikad biti, ali mora razmišljati dalje izvan okvira nametnutog našim malim, bezvrijednim, trajanjem. Inače ćemo postati palanka, koja ipak nikada nismo bili. Karlovac sutra treba biti najkvalitetniji grad pored Zagreba do kojeg prometovanje ne traje dulje od 20 – 25 minuta. Grad srednje veličine po mjeri čovjeka. No dobro, to je naše razmišljanje i naša vizija i ne mora se uklapati s drugima i naravno svatko ima pravo na svoj stav. S razine razvoja grada i doprinosa ukupnom življenju, gospodarstvu i boljitku grada dobra je stvar kod ovog prostornog plana da se, napokon, jedna siva zona vojarne, briše iz centra grada da se ista prenamijenjuje u sadržaje potrebne gradu i da se napokon na tom mjestu može dobiti građevinska dozvola – što dosad nije bilo moguće, navode u SDP-u.

Smatraju da imamo stvarni problem i pitanje je kada će se realizirati sve ovo što je predviđeno ovim prostornim planom – pa kako god on nekima možda bio ružan ili neprihvatljiv.

– Jer sve da je i ružan, a da se zamišljeno realizira bio bi to ogroman pomak za Karlovac, koji bi donio značajno poboljšanje u kvaliteti života njegovih građana – od dodatnog stambenog zbrinjavanja do centralnih sadržaja (škola – vrtić) koji bi možda jednog dana, uz još pokoju takvu investiciju, doveli do jednosmjenske nastave u karlovačkim školama i do situacije da svako dijete može imati svoje mjesto u vrtiću i to u produljenom boravku za cijelo vrijeme dok im roditelji rade. Jedna od komponenti ovog plana koju bi diktirala izgradnja u toj zoni je, naravno i povećanje gradskih prihoda – kroz poreze, nadamo se, novim useljavanjem u grad koji ima povoljne i svedostupne životne sadržaje te povećanje prihoda od komunalne naknade i doprinosa.

Moramo, nažalost, reći da smo u gradu u posljednjih trideset godina donijeli cijeli niz urbanističkih planova koji su ostali mrtvo slovo na papiru, iza kojih nije uslijedila ama baš nikakva realizacija. Mislim da je tu dovoljno spomenuti – plan uređenja Zvijezde. Donijet je, možda i prije deset godina, a što se od tada dogodilo, jedno veliko ništa. A to je područje na koje smo mi Karlovčani izrazito ponosni, radi kojeg se busamo u prsa, a ono… …ništa… jedan veliki ćorak. 

Imamo i cijeli niz ostalih planova iza kojih se ništa nije dogodilo… i opet nikom ništa.
Dakle – neovisno o tome sviđa li nam se ovaj plan ili ne –  gradskoj vlasti postavljamo ključno pitanje koje nije urbanističko, a to je što ćete napraviti da se ovaj plan realizira, što ćete napraviti da se i ostali doneseni planovi realiziraju?

Kako ćete potaknuti poduzetnike da prepoznaju Karlovac kao grad iz kojeg se može krenuti, a ne kao grad kroz koji se samo proputuje?

Što ćete napraviti da neki novi Rimac umjesto Svete Nedjelje odabere Karlovac, jer prometno smo jednako dobro povezani kao i Sveta Nedjelja, dovoljno smo blizu Zagrebu i zračnoj luci, a do mora i luka je udaljenost manja?  Naravno da ćemo podržati ovaj plan, ali, gradonačelniče, što će te napraviti da se o Karlovcu ne pjeva: “Je li ikad itko stao u Karlovcu?”. I nemojte nam odgovoriti: “Ni da, ni ne”, pišu SDP-ovci. 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest