ZDRAVSTVENA ZAŠTITA

Duge liste čekanja stvarnost su i karlovačke Opće bolnice, na jednu operaciju se čeka i godinu dana: Hitni i onkološki pacijenti imaju dodatne termine

foto ilustracija

U karlovačkoj bolnici apeliraju na pacijente i sugrađane da ne odustaju od narudžbi za redovite kontrole kroničnih bolesti, jer bolnica u polikliničkom dijelu, bez obzira na epidemiju, radi bez ograničenja

Bez obzira na trenutnu epidemiološku situaciju te rastući broj hospitaliziranih na Covid odjelu, Opća bolnica Karlovac obavlja svu polikliničku djelatnost bez ograničenja, pacijenti se naručuju na pretrage i preglede te iste obavljaju bez ograničenja, potvrdila je to u razgovoru za KAportal pomoćnica ravnatelja za kvalitetu zdravstvene zaštite dr. Samija Ropar. 

No još uvijek je operacijski program za tzv. hladne operacijske zahvate ograničen s obzirom na opterećenost anesteziologa u Covid respiracijskom centru, ali je isto tako, ističe dr. Ropar, povećan i broj operacijskih sala otvorenih za operacijski program u odnosu na kraj 2021.godine.  

Iz Opće bolnice Karlovac pritom naglašavaju da se tijekom cijele epidemije hitne i operacije onkoloških pacijenata provode bez ograničenja. Što se tiče lista čekanja za preglede, one u 2021. godini nisu porasle liste u odnosu na pretpandemijsku 2019. 

– U našoj ustanovi najduže se čeka na operaciju katarakte – 365 dana. Od dužih lista čekanja naveli bi ultrazvučni pregled dojke na koji se čeka 285 dana, ultrazvučni pregled srca 238 dana, ultrazvučni pregled trbuha 229 dana, kazala je dr. Ropar.  

Važnim ističe kako tijekom epidemije za te pretrage nije došlo do porasta liste čekanja, a istovremeno pretrage gastroskopije i kolonoskopije, kao i ultrazvuk štitnjače nemaju listu čekanja.  

– Tijekom 2020. primjećeno je smanjenje broja narudžbi u odnosu na 2019. godinu od oko 20 posto, no u 2021. godini broj narudžbi se ponovo povećao i skoro dosegnuo broj narudžbi u 2019. godini, kazala je pomoćnica ravnatelja, te je ovom prilikom apelirala na pacijente i sugrađane da ne odustaju od narudžbi za redovite kontrole kroničnih bolesti, jer bolnica u polikliničkom dijelu radi punim kapacitetom.  

– Nažalost liste čekanja su stvarnost svakog zdravstvenog sustava pa tako i našeg no ovim putem naglašavamo da hitni pacijenti, kao i onkološki pacijenti imaju osigurane dodatne termine izvan redovnih listi čekanja, poručila je dr. Samija Ropar.  

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest