PROJEKT OD 400 MILIJUNA KUNA

Veliki projekt Aglomeracije u punom jeku, s periferije se približava centru grada, Mandić: Završena javna nabava za Zvijezdu, na ljeto bi mogli krenuti radovi

Radovi se polako primiču centru grada a sve bi, rekao je Đuroković, trebalo biti gotovo do kraja 2023. godine.

Veliki projekt gradnje i rekonstrukcije kanalizacijske i vodoopskrbne mreže u punom je jeku a krenuo je s periferije prema centru grada Karlovca. Veliko gradilište je i Duga Resa, a posebno su intenzivirani radovi na potezu od Kamenskog prema Turnju gdje su se danas našli predstavnici svih dionika u ovom velikom poslu. Podsjetimo, ogroman komunalni zahvat sufinanciran je sredstvima Europske unije s čak 70 posto. 

– Radovi na području Turnja i Kamenskog vrijedni su više od 60 milijuna kuna i gradi se 15 kilometara nove kanalizacije, 4 kilometara gradnje vodoopskrbne mreže. No to je samo dio ogromnog projekta vrijednog više od 400 milijuna kuna. Radovi idu jako dobro tako da je od 13 projektnih elemenata praktično 12 u fazi izvedbe, rekao je na obilasku radova generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković dodavši kako će biti omogućeno priključenje 12 tisuća naših građana na sustav javne odvodnje, dok će se omogućiti i značajno smanjenje gubitakta u vodoopskrbnoj mreži. 

Radovi se polako primiču centru grada a sve bi, rekao je Đuroković, trebalo biti gotovo do kraja 2023. godine. Ekskluzivu je iznio gradonačelnik Karlovca Damir Mandić koji je rekao da je provedena javna nabava za Zvijedu i da će ako sve bude u redu za mjesec dana imati i konačno sklapanje ugovora za tzv. Grupu 4 radova koja obuhvaća Zvijezdu, Gornje Mekušje i Malu Švarču. To znači da bi početkom ljeta već u uži centar grada mogli stići bageri i krenuti toliko dugo očekivana obnova Radićeve i Trga bana Josipa Jelačića.

– Karlovac 2 nastavak je Karlovca 1 kad se gradio pročistač sredstvima EU koje smo dobili kao jedan od prvih gradova u Hrvatskoj. Karlovac je izdvojio oko 90 milijuna kuna vlastitih sredstava u ovom projektu i osim vodovoda i kanalizacije poboljšati će se i druga komunalna infrastruktura – nogostupi, rasvjeta, DTK mreža i drugo, rekao je Mandić te pozvao sve stanovnike u obuhvatu radova na strpljenje.

Kao i gradonačelnik Duge Rese Tomislav Boljar, i županica Martina Furdek-Hajdin izrazila je zadovoljstvo sveobuhvatnim radovima ali i ciljem – poboljšanju kvalitete života građana. Dodaje da će se ovim projektom doprinjeti i zaštiti okoliša, prirodi i naših rijeka kojima se dičimo i ponosimo. Županica je podsjetila da je u pripremi i projekt Aglomeracije Plitvička jezera vezana za općinu Rakovica, kao i tu postoji svojevrstan paradoks.

– Rakovica leži na vodi ali pitke vode za stanovništvo i turiste nedostaje. Algomeracija Slunj i Ogulin su u provedbi, sve je vezano za novu perspektivu, kao i sanacija gubitaka. Velik je pomak napravljen što je posebno važno jer se voda neće isporučivati po isporučenoj količini nego zahvaćenoj. Aktualno je i objedinjavanje naših vodnih komunalnih isporučitelja. Novo društvo koje će biti osnovano omogućit će racionalniji rad, ali i kvalitetu isporuke. Sve to omogućit će bolju kvalitetu života, infrastrukturnu opremljenost što je i preduvjet za bolju demografsku sliku, kaže Furdek-Hajdin. 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest