Hrvatski sportaši otputovali u Baku na prve Europske igre

Zagreb, 08.06.2015 - Prvi dio hrvatske reprezentacije otputovao u ponedjeljak na I. Europske igre koje æe se od 12. do 28. lipnja održati u glavnom gradu Azerbajdžana Bakuu. Na slici sortaši su prije odlaska potpisali Deklaraciju Fair Playa. foto HINA/ Da

Prvi dio hrvatske reprezentacije otputovao u ponedjeljak na I. Europske igre koje će se od 12. do 28. lipnja održati u glavnom gradu Azerbajdžana Bakuu. Na put su krenuli boksači, odbojkašice, vaterpolisti, stolnotenisači, karatisti, hrvači, gimnastičari, dio biciklista, te članovi misije. Druga velika skupina hrvatskih sportaša putuje 20. lipnja.

Na put u Baku s prvom skupinom sportaša otputovao je i aktualni europski prvak na preči gimnastičar Marijo Možnik koji nije krio očekivanja.

Iako nisam sto posto spreman dat ću sve od sebe da na prvim Europskim igrama osvojim jedno od odličja. Bit će izuzetno teško jer se još nisam u potpunosti oporavio od ozljede i da se ne radi o prvim igrama Europe sigurno bih propustio natjecanje – kazao je Možnik koji se prošli tjedan vratio iz Bakua pun pozitivnih dojmova o uvjetima smještaja i natjecanja.

Prvi dio reprezentacije, u kojemu su 71 sportaša i 21 službena osobe, na put su krenuli autobusom prema Ljubljani, odakle u 18 sati sa slovenskom reprezentacijom lete za glavni grad Azerbajdžana u koji bi trebali sletjeti u 22 sata po hrvatskom ili 1:00 po lokalnom vremenu.

Na prvim Europskim igrama nastupiti će oko 6,000 sportaša iz 50 zemalja koji će se natjecati u 24 sporta, a Hrvatska će na igrama imati 107 sportaša koji će nastupiti u 16 sportova u pojedinačnoj konkurenciji te u ženskoj odbojci i vaterpolu. Posebno su jaka natjecanja u borilačkim sportovima, a u čak osam sportova moći će se ispuniti kvalfikacija za nastup na OI u Riu – kazao je šef naše misije u Bakuu Damir Šegota.

U Bakuu vas čekaju uvjeti koji su daleko iznad standarda na koje ste vi do sada bili naučeni. Uvjeti smještaja su daleko iznad najviših standarda koji su do sada bili o olimpijskim selima, a i većina sportskih objekata je izgrađeno da se na njima mogu organizirati olimpijske igre za čije će se domaćinstvo Azerbajdžan natjecati – rekao u ponedjeljak na ispraćaju dijela hrvatske reprezentacije predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša.

EI Baku: Hrvatski sportaši potpisali Deklaraciju o fair playu

Hrvatski sportaši su prije odlaska na prve Europske igre u Baku potpisali Deklaraciju o fair playu sljedećeg sadržaja:

“Sportašice i sportaši hrvatske sportske delegacije potpisom ove Deklaracije izražavaju svoje opredjeljenje i spremnost da na 1. Europskim igrama Baku 2015, svojim nastupima i ponašanjem pridonesu očuvanju načela olimpijskog duha i isticanja vrijednosti sporta na dobrobit svih, u duhu fair playa, tolerancije, nenasilja i poštovanja. U sportskim natjecanjima i tijekom cjelokupnog sudjelovanja na 1. Europskim igrama Baku 2015., hrvatske sportašice i sportaši pristupaju s obvezom poštovanja protivnika u natjecanju, gledatelja i svih drugih sudionika igara, kao i pravila natjecanja i odluka sudaca. Natjecatelji obećavaju da će se ponašati s poštovanjem i dostojanstvom u pobjedi i porazu, imajući u vidu da je prijateljstvo i druženje sportašica i sportaša različitih spolova, vjera, nacionalnih pripadnosti i političkih uvjerenja najveća vrijednost sporta i olimpizma. Stručno osoblje i vodstvo hrvatske sportske delegacije potpisom ove deklaracije, obvezuje se osobnim primjerom i savjetima poticati provedbu natjecanja prema pravilima i odlukama nadležnih tijela međunarodnog sporta, u istinskom sportskom duhu, prema načelima fair playa i drugim vrijednostima olimpizma”, stoji u deklaraciji koju je pročitala karatašica Jelena Kovačević, a potpisat će je i svi ostali hrvatski sportaši koji će kasnije stići u Baku.

Porsche Croatia – novi sponzor HOO-a

Potpisan je sponzorski ugovor kojim tvrtka Porsche Croatia i marke koje zastupa – Volkswagen, Audi, SEAT, ŠKODA, VW gospodarska vozila, Das WeltAuto – postaje službeni sponzor Hrvatskog olimpijskog odbora. Ugovor su potpisali članovi Uprave Porsche Croatije g. Ivo Ivančević i g. Franz Lohninger te predsjednik HOO, g. Zlatko Mateša. Ovaj ugovor potpisan je na 4 godine, a našim olimpijcima omogućit će korištenje automobila svih marki tvrtke Porsche Croatia koji time postaju i službena vozila Hrvatskog olimpijskog odbora.

U sklopu ovog sponzorskog ugovora, Porsche Croatia će podržavati naše olimpijce na čak tri velika natjecanja – Europskim igrama u Bakuu koje započinju 12. lipnja, na OI u Rio de Janeiru 2016. te na ZOI u PyeongChangu 2018. Uz potpisnike ugovora, potpisivanju i konferenciji za medije prisustvovali su i hrvatski olimpijci koji su odmah nakon završetka svečanosti krenuli na put prema Bakuu, glavnom gradu Azerbajdžana, gdje će od 12-28. lipnja sudjelovati na prvim Europskim igrama.

Porsche Croatia i njegovi brandovi dugi niz godina daju potporu hrvatskom sportu i hrvatskim sportašima. Nakon što je početkom ove godine, prije Svjetskog prvenstva u rukometu potpisan također četverogodišnji sponzorski ugovor s Hrvatskim rukometnim savezom, Porsche Croatia ponovno kreće u pružanje potpore krovnoj organizaciji hrvatskog sporta, čiji je dugogodišnji sponzor bio Volkswagen, jedan od brandova koncerna.

Porsche Croatia vodeća je  tvrtka u svojoj industriji i s te pozicije želi dati poseban doprinos društvu u kojem posluje. Znamo što za Hrvatsku predstavlja sport i nacionalni sportski uspjesi i zato nastavljamo s našom dugogodišnjom potporom hrvatskom sportu. Ovaj nas sponzorski ugovor posebno veseli jer je HOO krovna organizacija hrvatskog sporta i znamo da time potičemo i velike sportove, ali i one u kojima imamo vrhunske pojedince i timove koji nisu uvijek u žarištu pozornosti – rekao je prilikom potpisivanja ugovora g. Ivo Ivančević.

Predsjednik HOO-a dr. sc. Zlatko Mateša naglasio je prilikom potpisivanja ugovora:

Pozdravljamo povratak Porsche Croatije u hrvatsku olimpijsku obitelj. Porsche Croatia dao je nemjerljiv doprinos uspjesima hrvatskih sportaša na Zimskim olimpijskim igrama u Torinu te Olimpijskim igrama u Pekingu i Londonu, a potpisom ovog ugovora započinjemo četverogodišnju suradnju koja će upotpuniti uspjehe hrvatskih sportaša na Europskim igrama u Bakuu te predstojećim OI Rio 2016 i ZOI PyeongChangu 2018.

HOO/ Radica Jurkin

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest