BOLJE DA NE TREBAJU

Niti jedno atomsko sklonište u Karlovačkoj županiji nije adekvatno za prihvat ljudi: Ako dođe do ratne opasnosti u 48 sati mogu biti stavljena u funkciju

Hoćemo li ta skloništa koristiti u poplavi, požaru ili potresu? Vjerojatno ne, koristit ćemo ih kao i 1991. godine ako dođe do ratnih zbivanja, kaže voditelj službe Civilne zaštite u Karlovačkoj županiji Alenko Hudak.

Oči svijeta uprte su ratno stanje u Ukrajini, a pomno se prati svaki potez Rusije. Naročito nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio da se nuklearno oružje stavi u stanje visoke pripravnosti. Ni u Hrvatskoj ta naredba nije prošla nezapaženo te je izazvala veliko zanimanje javnosti za stanje i lokaciju javnih atomskih skloništa, pa je KAportal provjerio u kakvom su stanju ona u Karlovačkoj županiji. 

Voditelj službe Civilne zaštite u Karlovačkoj županiji Alenko Hudak pojasnio je da skloništa nisu u domeni Ravnateljstva civilne zaštite nego lokalne i regionalne samouprave. Kako kaže, ona su u mirnodopskoj situaciji predana za društveno korisni aspekt i da se koriste za drugu namjenu, no u roku od 48 sati ona mogu biti stavljena u funkciju za ono što trebaju.

– Hoćemo li ta skloništa koristiti u poplavi, požaru ili potresu? Vjerojatno ne, koristit ćemo ih kao i 1991. godine ako dođe do ratnih zbivanja, Namjena koja je bila kroz sve godine bila je primjerena onome čemu treba biti, a ako će biti potrebe. a nadam se da neće i ona će doći u poziciju da budu spremna za prihvat ljudi, rekao je Hudak.

Kako su nam odgovorili iz Ureda županice, na području Karlovačke županije postoji nekoliko lokacija javnih skloništa koja trenutno nisu u toj funkciji, točnije njih 19, od toga 17 u gradu Karlovcu i dva u Ogulinu.  

– Prema sadašnjem Planu djelovanja civilne zaštite Karlovačke županije nije planirano njihovo korištenje ali se, prema potrebi, mogu dovesti u funkciju. Ukaže li se potreba za korištenjem skloništa na području Karlovačke županije to se planira riješiti sklanjanjem ljudi i materijalnih dobara u postojeće podrumske zaklone, suterenske stanove, prostore bez prozora ili u prostore udaljene od otvora, koji će se urediti za tu namjenu, pojašnjavaju. 

Iz Županije napominju kako podrumske zaklone u zajedničkim stambenim građevinama treba održavati čistim, i prilagođenim za sklanjanje.  

– Po potrebi će se izvršiti potpora stropne konstrukcije s daskama i odgovarajućim podupiračima. Isto tako izvršiti će se pojačanje ili zaštita ulaza, zaštita svih otvora (prozora) na odgovarajući način, te hermetizacija otvora ljepljivim trakama ili drugim sredstvima, dodaju.  

Iz Karlovačke županije ujedno napominju kako objekti koji se mogu koristiti za sklanjanje trebaju odgovarati uvjetima kao što su armiranobetonska konstrukcija otporna na potrese, niža etaža objekta (suteren i prvi kat), postojanje sportske dvorane za smještaj i kuhinje za pripremu toplih obroka, laka pristupačnost objektu. 

– U obvezi pripreme smještaja, zbrinjavanja ljudstva te uređenja skloništa u nadležnosti su gradovi i općine na području Karlovačke županije. Za izvješćivanje javnosti o korištenju skloništa nadležan je Centar 112, poručuju iz Županije.  

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest