NEKIMA JE PRIRODA KANTA ZA SMEĆE

Kanal Kupa – Kupa još uvijek nekima služi kao idealno mjesto za istovarivanje svog smeća – danas održana ekološka akcija čišćenja, ali na tome neće stati

Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

I dalje uzduž cijelog kanala niču divlja odlagališta smeća pa su iz udruge pokrenuli novu inicijativu i samoinicijativno krenuli čistiti ovo područje.

Uz sva nastojanja da se ukaže na važnost ekološkog djelovanja, odvajanja i recikliranja otpada, na silne milijune koji se u tu svrhu troše, nevjerojatno je da i dalje ima puno previše onih koji prirodu i dalje koriste za divlje odlaganje otpada svih vrsta.

Udruga Ranger-Čuvari prirode Karlovac danas su prionuli poslu te u sklopu projekta “Rezolucija Zemlja” i #ranger4river čistili su divlja odlagališta smeća na dijelu Kanala Kupa – Kupa u Karlovcu i Draganiću. 

I dalje uzduž cijelog kanala niču divlja odlagališta smeća pa su iz udruge pokrenuli novu inicijativu i samoinicijativno krenuli čistiti ovo područje. 

Količina smeća je zapanjujuća jer su se kontejneri dobro napunili, a bilo je svega, od automobilskih guma nadalje. U udruzi Ranger napominju da je su divlji deponiji prijetnja ne samo zbog onečišćenja prirode već i kao potencijalna ugroza jer kanal Kupa – Kupa spada u objekte kritične infrastrukture. S druge strane kanal Kupa – Kupa je i lijepa šetnica, kojom svakodnevno prolaze ljubitelji prirode sa svojim ljubimcima. 

Ukazali su na potrebu postavljanja video nadzora na kritičnim mjestima i preventivne obilaske u budućnosti. No ne može ovaj veliki posao biti na volonterima iz udruge ljubitelja prirode. Tome bi se ipak trebale pozabaviti nadležne službe.  

 


Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest