BAGERI U ZVIJEZDI

Radovi u Zvijezdi počinju u lipnju ili najkasnije srpnju! Mandić: Vlasnik hotela Central je obećao da kreće s obnovom kad dođu prvi bageri

Na novinarski upit kako misli utjecati na vlasnike privatnih zgrada u Zvijezdi koje su i dalje neobnovljene da ih počnu obnavljati, Mandić je priznao da dosadašnje mjere baš i nisu imale neki efekt.

Do kraja travnja trebao bi završiti postupak javne nabave za gradnju kanalizacije i vodovoda u karlovačkoj Zvijezdi, a nakon kojih bi zapuštena gradska jezgra trebala dobiti novi, posve umiveni izgled i konačno dobiti novu priliku za toliko željenu revitalizaciju. Po riječima gradonačelnika Damira Mandića, po ovoj dinamici očekivano je da u lipnju ili najkasnije u srpnju krene početak radova.

– Na javnom natječaju dobili smo četiri ponude koje se odnose na grupu radova 4, koja osim Zvijezde obuhvaća i Gornje Mekušje i Malu Švarču. Procijenjena je vrijednost svih radova bila 111 milijuna kuna, a najpovoljnija ponuda je iznosila 137 milijuna kuna. Ovo “probijanje” o kojem govorimo u potpunosti se odnosi na dio projekta financiranog iz sredstava EU, od poskupljenja materijala i ostalo, kaže Mandić pa bi tako u tom dijelu gradski proračun ipak trebao ostati neokrznut. 

Na današnjoj tiskovnoj konferenciji smo doznali da su ViK i Grad Karlovac poslali Ministarstvu financija zahtjev za osiguranje tih sredstava i ViK je dobio tu odluku a u Gradu je još očekuj, rekao je gradonačelnik dodavši kako bi do kraja mjeseca trebao biti i potpisan ugovor.

Dodaje da u gradskoj upravi očekuju da će izvođač napraviti kvalitetan izvedbeni projekt.

– Jasno je da su to obimni radovi no bitno je da ćemo u lipnju ili srpnju imati početak radova u Zvijezdi. Sve bi trebalo biti gotovo do zadnjeg dana 2023. godine, do kad mora biti završen cijeli projekt Aglomeracije. Naša su očekivanja da mogu završiti do kraja listopada 2023. godine, kaže gradonačelnik.

Na novinarski upit kako misli utjecati na vlasnike privatnih zgrada u Zvijezdi koje su i dalje neobnovljene da ih počnu obnavljati, Mandić je priznao da dosadašnje mjere baš i nisu imale neki efekt. 

– Naše mjere iz 2019. godine, a to je element gdje smo 50 posto smanjili komunalnu naknadu i presložili pitanje parkinga, pokazale da baš i nisu posebno utjecali na privatne vlasnike. Imamo situaciju da javne zgrade i infrastrukturu usred europskih sredstava pronalaze načine kako se u njih može ulagati. Očekujemo da će taj zadnji korak, uređenje komunalne infrastrukture korak utjecati da svi na razini grada sjednem i vidimo na koji ćemo način motivirati privatne vlasnike, kaže Mandić.

Pritom ne misli samo na devastirani hotel Centra i Veliku vojarnu, nego i na druge vlasnike manjih objekata i Zvijezdi. 

– Što se tiče Centrala zadnji razgovor s vlasnikom je bio 2020. godine, drugi u prošlom mandatu i on je tada iznio argumente da mu je komunalna infrastruktura problem i obećao je da će kad bager stigne do Centrala i on početi s obnovom. Dali smo si ruke i vidjet ćemo hoće li to biti tako, dodaje Mandić.

Za Velika vojarnu koja je u vlasništvu Karlovačke banke samo je rekao da jedna privatna investicija (model obnove koji je predložio Davor Petračić) pokazala svoju logiku ali se nije uspjela realizirati.

– Što se tiče Grada mi smo raspoloživi. Išla je i inicijativa od Grada i Županije vraćanja u vlasništvo Vojarne što dakako povlači i financije, no Grad je tu na raspolaganju. Oružana će kroz godinu dana biti gotova, a imamo građevinsku za uređenje trga i s tim ćemo ići u ITU mehanizam, pa ni Velika vojarna neće biti atraktivna ako se sve ovo ostalo uredi, zaključio je gradonačelnik.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest