SRUŠIT ĆE SE I BEZ POTRESA?

Opasnost življenja u karlovačkoj Zvijezdi! Obitelj svoju kuću obnovila i sad strahuju da se susjedna ne uruši na njih – jedan ukućan preživio komad fasade koji mu je pao na glavu?!

- Ima tu mnogo nelogičnosti i nije mi jasno kako gradska uprava ne može riješiti probleme s ruševnim kućama u jezgri grada. Mi koji smo u svoje vlasništvo ulagali sad trpimo one koji za svoje ne brinu a ovdje uopće ne žive, ispričao nam je Ivan Baždar.

Život u karlovačkoj Zvijezdi mogao bi biti gotovo idiličan jer je gradska vreva daleko, a nema ni šušura ni gužve kakvu rade turisti u povijesnim jezgrama europskih gradova. Bio bi možda u nekoj drugoj konstelaciji planeta, no sada ne samo da nije idiličan, nego je i opasan po život.

Ovo, naime, tvrdi stanovnik Prešernove ulice Ivan Baždar koji je prije tri godine bio u bolnici nakon što mu je na glavu pao dio fasade prve kuće u susjedstvu, a sad on i njegova obitelj strahuju da bi se moglo dogoditi i nešto puno gore.

– Mi smo svoju kuću potpuno obnovili prije dvadesetak godina, no kuća koju od naše dijeli svega nekoliko desetaka centimetara mogla bi se srušiti sama od sebe svakog časa. Nakon potresa je dobila crvenu naljepnicu i iz predostrožnosti je jedna obitelj iseljena iz nje, no tu još uvijek živi jedna starija žena koja je također u velikoj opasnosti, priča nam Baždar. 

Još uvijek je u sudskom sporu zbog tjelesne ozljede koju je pretrpio kad je bacao smeće, a komad fasade ga je oborio na tlo i oduzeo mu svijest. Međutim, kao i kod velikog broja kuća u karlovačkoj Zvijezdi, vlasništvo nije uređeno pa sad ne zna više kome da se obrati jer bi, po njegovom mišljenju, ovo zdanje hitno trebalo srušiti dok se ne sruši samo od sebe i ne ugrozi živote njegove obitelji, ali i prolaznika. 

Isto misli i susjed Baždarovih, Darko, čija je kuća naslonjena na ovu problematičnu ali s druge strane. Njegov dom je do prije nekoliko godina bio u “sendviču” s devastiranom kućom koja se u konačnici sama od sebe počela urušavati, pa je preventivno uklonjena. Sad ima isti problem “s desna”. 

– I prije potresa je predstavljala opasnost a sad je dovoljno puno manje da se uruši. Vatrogasci su samo došli i stavili laganu živčanu ogradu od par kila da se, kao, kući ne prilazi. Pa ovuda je i prometno, prolaze i kamioni s materijalom za obnovu drugih kuća, sve vibrira a mi strahujemo. Dovoljno je što nam dijelovi padaju i po stražnjem dvorištu gdje nismo sigurni, dodaje Baždar. 

Smeta ga i što je nakon otvorenja studentskog doma Banjavčićeva ulica otvorena za promet i svi se mogu parkirati bez naplate i prolaziti bez naljepnice Zvijezde. A on je kao stanar Zvijezde mora imati i plaćati. Tu je i kuća HDZ-a u koju dolaze mnogi, parkiraju se i voze bez problema i ograničenja koja bi se trebala poštovati jer su, dodaje, valjda zato i uvedene naljepnice. 

– Ima tu mnogo nelogičnosti i nije mi jasno kako gradska uprava ne može riješiti probleme s ruševnim kućama u jezgri grada. Mi koji smo u svoje vlasništvo ulagali sad trpimo zbog onih koji za svoje ne brinu, a ovdje uopće ne žive. Nije ovo nikakva idila od života, ali svejedno mi ne pada na pamet da odem, rekao nam je Ivan. 

Zadnjih desetak godina se u više navrata obraćao gradskoj upravi, ali rješenje nije pronađeno. Sad se nada da će bar ovakvim medijskim istupom dobiti neku pozornost, pa se možda netko i sjeti da nešto napravi. Hoće li u ovaj dio Zvijezde doći obnova s najavljenom obnovom kanalizacije treba još malo pričekati dok ne bude izabran izvođač i na svjetlo dana ne dođe izvedbeni projekt. Baždarovi su i tu skeptični, kažu nam, toga su se već naslušali, sad ih zanimaju samo konkretna rješenja.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest