LOVCI SLAVE

Lovačko društvo Fazan slavi 50-u obljetnicu djelovanja! Lovci se prisjetili davnih dana kad je nastajalo, priča ima puno, a nisu sve “lovačke”

Lovačko društvo Fazan iz Banskog Kovačevca obilježava ove godine 50-tu obljetnicu. S aktivnim djelovanje započeli su za vrijeme Hrvatskog proljeća 1972. godine u naselju Kablar u gostionici Kod Anđe gdje se i rodila ideja o osnivanju lovačkog društva.

Na žalost svi pisani tragovi o Lovačkom društvu Fazan do 1996. godine se gube i ova se povijest uglavnom temelje na riječima starijih lovaca koji su tada bili aktivni, svih onih koji se sjećaju priča svojih otaca, stričeva i djedova …I ovo je puno jer, sve što nije zapisano kao da se nije niti dogodilo, zar ne.

Evo njihove priče. 

“Skupina od 14 lovaca članova LD Lisica Skakavac i LD Šljuka Lasinja s prostora Banske Selnice, Kablara, Banskog Kovačevca, Prkosa, Banskih Moravaca i Lasinjskog Sjeničaka odlučuje se za osnivanje lovačkog društva koje bi gravitiralo u navedenim područjima. Tada su pravila bila da se lovačko društvo ne može osnovati ako nema 15 lovaca na popisu. Tu je nastao problem jer je jedan lovac “falio”. Igrom slučaja zatekao se tu još uvijek aktivni lovac, a današnji  pogonič, koji je svojim potpisom i voljom pridonio potrebnoj kvoti za osnivanje društva. Radi se o lovcu Radi Zrinjaninu”,  napisao je u svom izvješću o 50 godina LD Fazan Denis Karas, sadašnji predsjednik društva.

OSNIVAČI: Rade Zrinjanin, Andro Mihalić, Srećko Troha, Stjepan Milovac, Mato Boljkovac-Pela, Mato Prpić-Pastuvar, Mile Mažiran, Rudolf Šepac, Vlatko Bukovac, Franjo Blaž, Pero Zrnić, Stevo Korać, Milan Roknić, Nikola Pruginić i Marko Bjeloš. Prvi predsjednik društva je Mato Prpić-Pastuvar koji je predložio za ime društva po divljači koja je u to vrijeme bila najbrojnija u tom kraju – Lovačko društvo Fazan, Banski Kovačevac gdje je ujedno i sjedište. Prijavljuju se i dvojica stažista, danas aktivni lovci – Anton Mihalić i Zlatko Karas.

SVI PREDSJEDNICI: Mato Prpić-Pastuvar (1972-1977),  Mile Škaljac (1977-1982), Vlado Mažuran (1980-1982), Milorad Škaljac-Perešić (1982-1984), Željko Baburić (1984-1986), Josip Matijašić (1986-1987), Ivan Prpić Čuješ (1987-1988), Željko baburić (1988-1997), Ivan Prpić Čuješ (1997-1999), Željko Baburić (1999-2002), Josip Matijašić (2002-2003), Dario Matijašić (2003-2006), Zdravko Karas (2006-2016) i Denis Karas (2016…).

Lokacije za okupljanje lovaca bile su u Kablaru – u gostioni Kod Anđe, kod Kmeze Čekeliša u kući, u sali kod Jožića Mancete, u trgovini ili u zadruzi u Banskom Kovačevcu, u gostionici kod Steve Koraća, u školi na Prkosu. Sve do sredine 80-ih kad je sagrađen betonski donji dio doma a na njega postavljena drvena kuća. Od tada se sastanci do Domovinskog rata održavaju u lovačkom domu. Zborna mjesta su znala biti kod Bjeloškog kamena u lovištu – sada Paljenica dokud se pješačilo i ro 15-ak kilometara u jednom smjeru. Prvi odstrjel divlje svinje desio se u Klisuri 1975. a odstrijelio ju je Gojko Romić.

Društvo je u ratu funkcioniralo bez prestanka bez obzira što nije gospodarilo s lovištem gdje su mnogi lovci odustali od plaćanja članarine pa su  izbrisani su iz članstva.

BIVŠI ČLANOVI:  Damir Jakin, Krešimir Laškarin, Andrija Prpić, Željko Baburić, Mario Fiolić, Josip Glasnović (osvajač olimpijskog zlata u trapu i nositelj rekorda s pogođenih 125 od 125 metaka u disciplini trap), Miko Prpić, Darko Đerek, Slavko Prpić, Zdravko Karas, Alen Karas, Alen Milovac, Krasnodar Matko, Vlado Marinčević, Ana Suć, Petra Marinčević, Marko Britvec-Linta, Zlatko Britvec, Ivan Prpić-Beli, Ivan Špišić, Ivan Boljkovac-Čarde, Mijo Jakin-Janjac, Mato Baršić, Goran Sušanj, Mijo Mažuran-Fula, Andrija Mažuran, Ivan Bartolić, Ivan Prpić-Čuješ, Stjepan Bačić, Boris Peršin, Marinko Mance, Mijo Kunf, Miroslav Milovac, Mato Kvaternik, Ivan Kvaternik, Ivan Mažuran, Davor Župan, Ivan Matijašić, Josip Mance-Kujca, Kazimir Šepić, Ivan Boljkovac-Anđin, Ivica Katavić, Jure Boljkovac, Vlado Mažuran, Ante Boljkovac, Željko Prpić-Luka i Mato Bartolić.

AKTIVNOSTI NAKON DOMOVINSKOG RATA

Nakon Domovinskog rata, svi se vraćaju svojim domovima. Unatoč obvezama kod vlastitih kuća koje su bile u cijelosti razrušene, u kratkom vremenu podižu sadašnji lovački dom. Većina građevinskog materijala – od cigle, željeza, greda, rogova, letava i crijepa, donira im tadašnji predsjednika društva Željko Baburić.

U svom vlasništvu imaju pokretnu hladnjaču zapremnine oko 20 kubičnih metara na električni pogon koja ima multifunkcionalnu namjenu za čuvanje mesa do završetka veterinarskih nalaza a što je itekako važno nakon skupnih lovova. Napravljena je nadstrešnica na lovačkom domu u vrijednosti oko 300.000 kuna koja je u cijelosti donirana od Žana Kraljića, vlasnika tvrtke Strojopromet i lovca Stjepana Šturmana koji je sve radove oko krojenja i postavljanja odradio volonterski. Prije par godina prostorije društva spojene su na gradski vodovod. Lokalna vlast također pomaže – asfaltiraju prostor od 220 kvadratnih metara oko lovačkog doma. U planu još imaju urediti ljetnu kuhinju i pečenjaru.

– Sa svim udrugama na području našeg kraja surađujemo na zavidnoj razini o čemu svjedoči i dolazak predstavnika svih društvenih organizacija na naš rođendan a posebno s braniteljskim organizacijama. Sa srodnim društvima i lovo-ovlaštenicima imamo iznimno dobre i prijateljske odnose, a s lovačkim društvom iz Skakavca tradicionalno organiziramo zajednički skupne lovove na blagdan našeg zaštitnika sv. Huberta – kaže predsjednik LD Fazan. 

Pobratimljeni su s lovačkim društvom iz Zaprešića. Inicijatori su bila braća Jakin koji su spona između tih društava. Prijateljski odnos rezultira kumstvom lovačke zastave koja se blagoslivlja još od 2006. godine. Kumovi su lovci iz Zaprešića –  Vladimir Ostreš, Danijel Saić, Kruno i Vladimir Kućas te braća JakinDražen i nedavno preminuli Damir.

SADAŠNJI ČLANOVI: Domagoj Marinković, Stjepan Šturman, Željko Blaž, Marijan Milovac, Denis Karas, Nikola Rogoz, Vladimir Leskovac, Romano Milovac, Kazimir Šepić, Anton Mihalić, Stjepan Ceković, Dario Matijašić, Denis Mihalić, Dražen Jakin, Niko Petranjek, Ivica Mance, Ivan Đurašin, Josip Britvec, Ivica Vukoić, Josip Mance, Damir Jurišić, Igor Mihalić, Rudolf Kopriva, Darko Baršić, Rade Zrinjanin, Zvonko Mance, Zlatko Joha, Alen Horvatić, Vjekoslav Kunf, Ivan Goldin, Kristijan Vusak, Ivica Đerek, Josip Šimatić, Ivan Kičo Đerek, Ivan Jelkovac, Siniša Jakšić, Vlado Grgić, Zoran Gobo, Stjepan Celizić, Robert Matijašić, Franck Bartolić, Ivan Milovac, Tomislav Plašćević, Tomislav Škopljanac, Marino Broskvar, Ivica Karas, Darko Pavlović, Albert Ofner, Zlatko Karas, Ivan Boljkovac, Ivan Mažuran, Ivica Đurašin ml., Valentin Šepić, Nenad Boljkovac, Josip Matijašić, Miroslav Bartolić, Ivica Šinković, Stjepan Studak, Momčilo Kovačević, Andrija Đerek, Mato Poje, Žarko Stavljenić, Milorad Jakšić, Ivan Bezjak, Mijo Bartolić, Ivan Mijo Mažuran, Željko Đerek, Leo Baršić i Manuela Gojak.

SPORTSKA AKTIVNOST

Godine 2005. opremaju strelište za leteće mete koje se i danas nalazi na istom prostoru samo je puno opremljenije i modernije nego u ondašnje vrijeme. Sada se u rovu nalazi nova profesionalna olimpijska Matereli mašina za izbacivanje letećih meta koju im je osigurao Grad Karlovac kroz raspisani natječaj, a na strelištu se također nalaze i profesionalna rasvjetna tijela – led rasvjeta za organizaciju noćnog gađanja letećih meta a donirao je pridruženi član društva Talijan Giuseppe Baretta iz Italije, inače lovac na šljuke. U budućnosti planiraju urediti novo strelište za parkur, pokretnu metu vepra, karabinsko strelište za gađanje nepokretnih meta i slično. 

Ubrzo se u društvo prijavljuje veliki broj mladih lovaca koji potječu ili žive na području lovišta. Pohvaliti se mogu s iznimno kvalitetnim kinološkim djelovanjem, a još veću perjanicu stječe na natjecanjima u lovnom streljaštvu koje se nakon rata ponovno budi. Godine 2003. zahvaljujući agilnosti velikog zaljubljenika u streljaštvo, Ivana Prpića-Belog, za kojeg se danas organizira memorijalno gađanje letećih meta, natjecanje je doseglo je veliku pozornost. Gotovo s ni jednog natjecanja strijelci se ne vraćaju bez odličja. 

– Dečki su u tolikom zanosu slavili svoju pobjedu na natjecanju da su umjesto u Zaprešiću završili u Ljubljani. Oni nisu fulali samo grad i županiju, oni su fulali cijelu državu! Ni dan danas još se nije uspjelo doznati gdje, kako, i na koji način, uspjeli su prijeći granicu – našalio se predsjednik LD Fazan.

Sportski program i aktivnosti koje provode lovci ima i turistički potencijal. Trebale bi to prije svih prepoznati lokalne vlasti jer u središnjoj Hrvatskoj ne postoji strelište takvog sadržaja.

– Imamo slično strelište našemu još jedino u Požeško-Slavonskoj županiji, Bzenici, mjestu pokraj Pleternice. Zamislite priču da se tako nešto napravi u srcu Hrvatske, kod nas u Banskom Kovačevcu, sjecištu svih pravaca gdje bi to svima bilo nadohvat ruke. Možda bi se u dogovoru s Hrvatskim lovačkim savezom mogla organizirati i natjecanja na nacionalnoj razini, razna međunarodna natjecanja i mnoge druge aktivnosti. Imamo puno planova, puno ideja, puno mogućnosti samo nas koče financije, ali i tu vidim rješenje kroz pomoć općine, Grada, Županije, Države, politike – naglasio je Denis Karas, predsjednik Lovačkog društva Fazan.

Nisu mirovali dosadašnjih godina već su od Lovačkog saveza Karlovačke županije dobili organizacije kinoloških manifestacija ali i organizaciju prvenstva u županijskom natjecanju na leteće mete koje su uspješno organizirali.

GASTRO AKTIVNOST 

Osvijetlili su obraz i natjecatelji u gastronomskom spektaklu na Vivodini u jubilarnom 10. Gastro lovu. Lovni ured Karlovac je na to natjecanje poslao ekipu LD Fazan.

– Redovito s našim gastronomskim specijalitetima sudjelujemo na obilježavanjima proštenja u okolnim selima gdje mještanima dijelimo hranu kao znak dobre volje za toleriranje šteta na poljoprivrednim usjevima koje najviše počine divlje svinje. Većina poljoprivrednika razumije te probleme i našu nemoć u sprečavanju šteta te nemaju nikakva potraživanja od nas kao lovo-ovlaštenika – kaže predsjednik Denis Karas.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest