NOVA FAZA

Grijanje Karlovca na geotermalne izvore u okolici sve je bliže realnosti – istražna bušotina ide do tri kilometra dubine, stigla i značajna sredstva

Tijekom ljeta kad ne traje sezona grijanja energija će se koristiti za proizvodnju struje, ali i za grijanje bazena, staklenika itd. rekao je Vrbanac.

Priča duga nekoliko desetljeća o iskorištavanju geotermalnih izvora u okolici Karlovca polako dobiva svoju konkretizaciju u okviru istražnih radova na lokaciji nedaleko grada, u šumi uz cestu D-36 prema Rečici, nedaleko farme Šumbar. 

Projekt koji bi Karlovčanima trebao donijeti energetski učinkovito grijanje započeo je 2019. godine kad je osnovana gradska tvrtka GeotermiKA koja je zajedno sa službama Grada odradila posao pripreme posla koji sad ulazi u fazu gradnje istražne bušotine, a onda, ako se pokaže ono što se već odavno dade naslutiti, i ekonomsko iskorištavanje geotermalnih izvora za potrebe karlovačke Gradske toplane. 

Po riječima direktora Geotermike Vlatka Kovačića, u 2021. je sklopljen ugovor s izrađivačima glavnog projekta bušotine i postrojenja. Nakon prijave na natječaj i dobivanja sredstava provedena je javna nabava i sad se očekuje potpisivanje ugovora za snimanje podzemlja, gdje se određuju slojevi i geološka slika na lokaciji bušotine. 

– Predan je projekt istražne bušotine i očekujemo do ljeta lokacijsku dozvolu za nju. Istraživanje geotermike je dug proces i naravno sve završava s eksploatacijom, rekao je Kovačić dodavši da je važna podrška Grada koji je do sada već uložio 2,25 milijuna kuna i planira dodatna sredstva. 

Kroz natječaj ECF odobreno je 450 tisuća kuna, a koliko je ovaj projekt zanimljiv dovoljno govori da su stigla i sredstva iz tzv. “norveške omotnice” od čak 3,9 milijuna kuna. Sveukupno, rekao je Kovačić za projekt je dosad sve zajedno stiglo 5,8 milijuna kuna – što će biti utrošeno i za uređenje bušotinskog radnog prostora i smještaj bušećeg postrojenja.

Gradonačelnik Damir Mandić se osvrnuo na važnost geoterme i kroz prizmu sve većeg fokusa na obnovljive izvore energije. 

– Nama je cilj grijati grad na geotermalne izvore i sve nakon toga je opcija. Sve smo odradili vlastitim snagama, zadnji natječaj kroz EU sredstva su prva koja su došla sa strane, ali i kao potvrda da projekt ima svoju logiku jer su uvjeti bili prilično zahtjevni. 
Nakon ovih događanja mijenja se energetska paradigma mijenja u potpunosti i vidljivo je smanjenje ovisnosni o plinu, što tu u prvi plan gura obnovljive izvore energije. Naglasak je na nuklearnu energiju ali i geoterma dolazi u fokus i čini nam se da ćemo na tom pronaći mjesteo za svoj grad. Ovakvi projekti su iznimno skupi ali dugoročno sigurno isplativi, rekao je Mandić.

Podsjetio je na gradsku strategiju koja sad sve gleda kroz prizmu “zelenog i digitalnog” te podsjetio da je Grad Karlovac sve svoje javne zgrade već napravio energetski učinkovitim te najavio i projekt 14 javnih zgrada koje će postati energetski neovisne putem solarnih panela. U tijeku je, dodaje gradonačelnik i izrada dokumentacije za potpunu izmjenu javne rasvjete u gradu Karlovcu, ne samo što se tiče energetske učinkovitosti nego i pametna rasvjete, a do kraja godine se planira završetak javne nabave za izmjenu kompletnog sustava rasvjete. 

Još nekoliko tehničkih detalja vezanih za samu karlovačku geotermu dao je Boris Vrbanac, energetski stručnjak koji je na ovom projektu radio još davnih dana. Kako kaže, bušotina će biti nešto dublja nego što su u početku mislili, a temperatura vode na površini dosiže i peko 140 stupnjeva Celzija.

– Budući da toplana traži oko 110 stupnjeva, planiramo postaviti kontejnere za proizvodnju električne energije do temperature koja odgovara grijanju. Tijekom ljeta kad ne traje sezona grijanja energija će se koristiti za proizvodnju struje, ali i za grijanje bazena, staklenika itd. rekao je Vrbanac. Na novinarski upit o seizmičkom djelovanju rekao je da se ne radi o trusnom terenu, da se radi o kompleksu karbonata i krša, te kako će se voda uzimati tako će se i vraćati u podzemni kompleks. Dubina istražne bušotine je čak oko 2.900 metara.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest