DAN OSLOBOĐENJA

Na današnji dan prije 77 godina grad Karlovac je oslobođen od fašističkih okupatora – spomenik u perivoju podignut u čast tome i dalje je devastiran

Partizani u prelasku rijeke Dobre kod Karlovca

Žalosno je da Karlovac već 31 godinu nema obnovljeni spomenik u gradskom perivoju, djelo Vanje Radauša iz 1955. godine koje je minirano 1991. godine. Grad Karlovac je davno najavio njegovu obnovu no o tome već godinama u javnom prostoru nema niti riječi.

Na današnji dan prije 77 godina u rano jutro, vojska NOB-a je ušla u grad Karlovac te u uličnim borbama iz grada potisnula njemačke okupatore i njihove pomagače ustaše i domobrane. Ovom su događaju prethodile višednevne borbe u okolici grada.

U noći prije ulaska partizana u Karlovac, neprijatelji su u bijegu minirali sve mostove na rijeci Kupi. 

Oslobođenje grada Karlovca od fašističkih okupatora i ove će godine obilježiti predstavnici Saveza udruga antifašista Karlovačke županije i Udruga antifašista grada Karlovca. Polaganje vijenaca i paljenje svijeća predviđeno je za 9.30 sati. Žalosno je da Karlovac već 31 godinu nema obnovljeni spomenik u gradskom perivoju, djelo Vanje Radauša iz 1955. godine koje je minirano 1991. godine. Grad Karlovac je davno najavio njegovu obnovu no o tome već godinama u javnom prostoru nema niti riječi.

Smatrate li da Grad Karlovac treba obnoviti spomenik u Perivoju?

 

Podsjetimo na događanja od prije 77 godina.

Poslije izvršenih priprema, noću sa 5. na 6. svibnja 1945. godine, Četvrta i dijelovi Treće i Desete divizije, izvršili su napad na Karlovac. Do jutra su neprijateljske snage u oštrim uličnim borbama bile odbačene u sjeverni dio grada. Da bi osigurao sigurnu odstupnicu ka Zagrebu, odnosno Samoboru, neprijatelj je odbio napade Desete i 34. divizije s istoka, odnosno zapada na komunikaciju Karlovac – Zagreb.

 Istog dana na pravcu Vukomeričke gorice-Samoborska gora, 23. divizija napala je kod Klinča Sela one neprijateljske dijelove, koji su napuštali područje Karlovca. Noću sa 6. na 7. svibnja, ostale neprijateljske snage napustile su područje Karlovca, dok su njegovi dijelovi u sjevernom dijelu grada iste noći bili uništeni, a Karlovac oslobođen. (izvor Wikipedia)

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest