BESPOVRATNA SREDSTVA

Potpisani ugovori! Javne zgrade u Karlovcu dobit će solarne panele zahvaljujući bespovratnim sredstvima EU – stižu euri i za Geotermiku!

Grad Karlovac osigurao je EU sredstva za dvije aktivnosti - postavljanje fotonaponske elektrane na javnim zgradama te za projekt korištenja geotermalne energije za potrebe grijanja u gradu.

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak danas je svečano uručila ugovore o dodjeli sredstava za Pozive na dostavu projektnih prijedloga “Povećanje kapaciteta za proizvodnju solarne energije” i “Povećanje kapaciteta za proizvodnju geotermalne energije” ukupne vrijednosti 11,8 milijuna eura, u sklopu Programa “Energija i klimatske promjene”, i u okviru Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora za period 2014. – 2021. godine

Podsjećamo, Grad Karlovac prijavio je dvije projektne aktivnosti. Prva obuhvaća  postavljanje 14 fotonaponskih elektrana na krovove javnih zgrada koju većinom čine energetski obnovljeni objekti dječjih vrtića i osnovnih škola na području grada Karlovca, te objekt hostela u Selcu.

– Projekt Solarizacija ustanova Grada Karlovca – SolariKA ima cilj povećanje korištenja obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama kojima je osnivač Grad. Povećanje korištenja obnovljivih izvora energije ostvarit će se kroz implementaciju 14 pilot projekata gdje će se u svrhu samoopskrbe izgraditi sunčane elektrane ukupne snage 0,45 MW. Realizacijom pilot projekata ostvarit će se povećanje korištenja obnovljivih izvora energije za 456,35 MWh uz smanjenje emisije CO2 od 72,38 t/god, pojašnjavaju iz gradske uprave. 

Ukupna vrijednost projekta je 447.437,85 eura, a ciljne skupine projekta SolariKA su vlasnici i korisnici nekretnina na kojima se provode infrastrukturne aktivnosti, Grad Karlovac kao institucija te opće građanstvo. 

Implementacijom infrastrukturnih aktivnosti ovog projektnog prijedloga odnosno izgradnjom sunčanih elektrana – ugljični otisak bit će manji za 72,38 tCO2/god. Solarne elektrane bit će postavljene na objektima dječjih vrtića u Dubovcu, Mahičnu, Turnju, Švarči, Gazi, Grabriku, Rakovcu, zatim osnovnim školama u Grabriku, Mahičnu, Švarči, Rečici, Dubovcu i Turnju, te hostelu Karlovac.  

Na drugi pozivu, “Povećanje kapaciteta za proizvodnju geotermalne energije” Financijskog mehanizma europskog gospodarskog prostora za period 2014. – 2021. godine, projekt “Korištenje geotermalne energije za potrebe grijanja u gradu Karlovcu” dobio je 504.268,45 eura bespovratnih sredstava. 

Specifični cilj projekta je uređenje bušotinskog radnog prostora za smještaj bušaćeg postrojenja i jame za proizvodno ispitivanje bušotine KaGT-1 te normalno odvijanje tehnološkog procesa izrade bušotine u istražnom prostoru geotermalne vode Karlovac 1 što će približiti grad Karlovac povećanoj proizvodnji energije iz geotermalne energije i instalirati kapacitete za korištenje energije iz geotermalne energije.

– Realizacijom projekta ostvarit će se preduvjeti za izradu istražne bušotine geotermalne vode Karlovac GT-1 (KaGT-1) za što su već detektirani mogući izvori financiranja. Projektom će se također ostvariti bilateralna suradnja s državom donatorom, Islandom, što će dodatno doprinijeti jačanju kapaciteta za upravljanje i promicanje obnovljivih izvora energije i stvoriti temelji za nastavak suradnje i buduće zajedničke projekte, poručuju iz gradske uprave. 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest