ZAŠTO JE TO TAKO?

Sezona kupanja je na vratima, a Korana u Karlovcu izgleda očajno! “Ne treba biti stručnjak da se shvati da nešto ne valja”!

Postoje li uopće ikakav suvisli monitoring naših rijeka? Postoji li uopće bilo kakva mjerodavna institucija koja u opisu svoga posla ima obavezu da izađe na teren, izvrši analizu i utvrdi uzroke – te djeluje u smjeru sanacije i prevencije, pita se karlovačka oporba.

– Korana već tjednima izgleda očajno, zaključak je karlovačke organizacije stranke Možemo! no to mogu vidjeti i svi koji se samo prošetaju uz omiljenu karlovačku rijeku koja bi ovih dana trebala biti i meka za kupače.

Zbog velikog interesa javnosti za temu Korane, priopćenje koje je Možemo! poslalo medijima objavljujemo u cijelosti…

Ako ste kupač, ribič ili tek samo šetač, vrlo lako ste posljednjih tjedana mogli primijetiti izrazito loše stanje Korane. Ne treba biti veliki stručnjak da se shvati – da nešto ne valja.

Površinom Korane u spomenutom periodu, u više navrata plutala je veća količina nepoznate tvari. Voda je tjednima smanjene bistrine. Uz obalu prisutne su tamnije nijanse (od sivkasto-zelenih do tamno smeđih. Voda poprima izgled boju (i miris) močvare. Više dana u nizu voda je bila izrazito “neprirodne” sivo-zelene nijanse vrlo slabe prozirnosti.  Na površini su danima vidljive intenzivne nakupine “sluzi”, vidljiva je i očita smanjena količina kisika u vodi. U Korani se događa stanovito “cvjetanje”, što je u prirodi u pravilu posljedica povećanog doticanja organske materije i hranjivih tvari te visokih temperatura vode. Ali voda je početkom svibnja bila 16 stupnjeva pa visoke temperature nisu nikako uzrok onečišćenja.

Opći dojam svakako kvari i nezanemariva količina različitog “klasičnog” otpada koje pluta površinom. Daleko je Korana od atraktivne vodene površine koja je adut grada za privlačenje turista, “ponos grada Karlovca sa najbolje uređenim kupalištem kontinentalne Hrvatske”. Još dalje od ugodne i sigurne sportsko-rekreacijske zone na usluzi građanima. 

Gradsko kupalište vrlo je upitne higijenske ispravnosti vode. Naime – kvalitetu nekog kupališta ne određuju uredno pokošeni travnjaci – već kvaliteta vode!  

ŠTO ČINE MJERODAVNE INSTITUCIJE?

Postoje li uopće ikakav suvisli monitoring naših rijeka? Postoji li uopće bilo kakva  mjerodavna institucija koja u opisu svoga posla ima obavezu da izađe na teren, izvrši analizu i utvrdi uzroke – te djeluje u smjeru sanacije i prevencije?

Kada su uzvodno od grada posljednji puta kartirani i popisani svi kanalizacijski, sanitarni i kolektorski ispusti?

Kada je Grad Karlovac, Grad Duga Resa ili Karlovačka županija nekome naplatila posljednju kaznu za ilegalno pražnjenje septičke jame?

Tko je od mjerodavnih posljednja tri tjedna izašao na teren, izvršio analizu stanja vode? Tko je istraživao i utvrđivao moguće izvore zagađenja?
Sustav ne funkcionira. Karlovačke rijeke propadaju. Uz sadašnji sustav upravljanja prostorom karlovačke rijeke osuđene su na propast.

Pitanja upućujemo: Karlovačkoj županiji, Županici, Javnoj ustanovi NATURA VIVA, Hrvatskoj vodoprivredi, Hrvatskim vodama, Gradu Karlovcu, gradonačelniku grada Karlovca, Gradu Duga Resi, gradonačelniku Duga Rese i karlovačkoj tvrtki Vodovod i kanalizacija.

KONKRETNO O JEDNOJ OD GORE NAVEDENIH INSTITUCIJA 

U opisu posla spomenute Javne ustanove NATURA VIVA (čiji je osnivač Karlovačka županija) stoji da je propisani stupanj zaštite rijeke Korane (gornji i donji tok) upravo pod njihovom nadležnošću.

Budući da su deklarativno (na papiru) odgovorni za stanje Korane, neka se javno izjasne i pismeno odgovore: 

    • Što su poduzeli u vezi gore navedenog stanja Korane tijekom mjeseca svibnja?
    • Da li uopće znaju da zagađenje postoji?
    • Da li uopće izlaze na teren i vrše monitoring?
    • Kada su konkretno zadnji puta izašli na teren i vršili monitoring rijeke Korane ili bilo koje druge rijeke? (točan datum)?
    • Da li su pokretali bilo koji postupak / proces / inicijativu u utvrđivanju, saniranju ili prevenciji postojećih zagađenja rijeke Korane? 
    • Da li su u posljednjih 10 godina utvrdili barem jednu nepravilnost koja je zakonski procesuirana, evidentirana, prijavljena, kažnjena?
Ako je suditi po tablici Evidencije nadzora koje je Javna ustanova NATURA VIVA obavila prošle godine po Izvješću za 2021. godinu koje se usvaja upravo danas na 8. sjednici Županijske skupštine – odgovor će biti 0 (slovima nula).

ZAKLJUČAK:

Sustav monitoringa i zaštite karlovačkih rijeka, iako uključuje (barem na papiru) više institucija i (direktno ili indirektno) desetke i desetke djelatnika, je potpuno neučinkovit, nefunkcionalan, birokratiziran i sam sebi svrha. Te ga je što hitnije potrebno redizajnirati i iz temelja promijeniti – da bi postao funkcionalan i učinkovit u praksi. Jer imamo još jako malo vremena za spas karlovačkih rijeka!
Možemo! Karlovac
 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest