7 dana na 4 rijeke: Osvrt na Bansko – drugim pogledom, drugačije, neslužbeno…

7 dana na 4 rijeke: Osvrt na Bansko – drugim pogledom, drugačije,
neslužbeno…

bakicU Banskom, gradiću u Bugarskoj nalazi se skijalište i 120 hotela. Mjesto je udaljeno 150 kilometara od Sofije, 200 od Skoplja, 220 od Soluna, 600 od Istanbula, 650 od Beograda i 1.050 od Zagreba. Tamo je od 1. do  6. lipnja 2015. održan Kongres SEESJA Udruge sportskih novinara jugoistočne Europe (South Eastern European Sports Journalists Association), na kojem se okupilo više od 100 novinara iz 10 zemalja.

Udruga uz Hrvatsku, okuplja sportske novinare iz Grčke, Mađarske, BiH, Rumunjske, Moldavije, Crne Gore, Makedonije, Srbije i Turske (Turska nije poslala predstavnike). Delegacija Hrvatskoga zbora sportskih novinara (predstavljali su je predsjednik i glavni tajnik HZSN-a Jura Ozmec i Marijan Bakic) bila je na Kongresu, tijekom kojega je održano i savjetovanje “Uloga medija u prevenciji dopingiranja mladih sportaša do 18 godina”. Zaključak je da sportski novinari jugoistočne Europe nisu dovoljno educirani u borbi protiv dopinga, a usvojena je i deklaracija koja će biti poslana MOO-u, Sportskom povjerenstvu Europske unije, AIPS-u i svim nacionalnim udrugama sportskih novinara širom Europe. Nazočili su bugarski stručnjaci antidopinške kontrole, zaštite zdravlja sportaša, Bugarskog olimpijskog odbora, nogometnog saveza, grada domaćina i predstavnika u Parlamentu, te novinari – predsjednici nacionalnih udruga i kolege članovi istih. Posebni gosti Kongresa bili su dopredsjednica Bugarskog olimpijskog odbora, olimpijka Jordanka Blagoeva, i predsjednik Makedonskog olimpijskog odbora Vasil Topurkovski.

Što je SEESJA?

SEESJA je regionalno udruženje sportskih novinara, osnovana 10.10.2014. na Ohridu (Makedonija). Okuplja sportske novinare iz 11 zemalja regije, a u prvom dvogodišnjem mandatu predsjednik je hrvatski sportski novinar Nikola Lipovac iz Jutarnjega lista (ujedno i dopredsjednik HZSN-a). HZSN je od 2004. jedan od 4 inicijatora i pokretača ideje da se iz nekadašnje Balkanske asocijacije sportskih novinara (BASU) osnuje šira i regionalno jača SEESJA. Kongres SEESJA održava se svake godine, uz obavezno okupljanje stručnjaka iz sektora koji su u sportu bliski medijima i u kojima mediji mogu pomoći, odnosno o temama koje bi sportski novinari mogli i trebali više promovirati kroz medije (2012. i 2013. su također održani skupovi s temama o nasilju i dopingu, te ilegalnom klađenju, ali je SEESJA osnovana tek na okupljanju 2014.).

U sklopu Kongresa odigran je malonogometni turnir Udruge. Hrvatski sportski novinari – nogometaši ponovili su uspjeh iz Rumunjske otprije dvije godine, kada su na prvom prvenstvu također bili treći, a lani je na Ohridu zauzeto 7. mjesto. Za Hrvatsku su nastupali kapetan Vedran Pavičić (Dalmacijanews), Marko Cvijanović (Novi list), Mario Glavan (Arenasport), Luka Petrinec (HTV), Milan Stjelja (NovaTV), Hrvoje Tironi (goal.com), Mladen Ćućić (HZSN), Marko Hrstić (HZSN) i Dubravko Miličić (24 sata). Izbornik je bio Nikola Lipovac (Jutarnji list), te Robertino Šalinović (HINA).

Svakako treba naglasiti da je najčešće citirana osoba među delegatima i na sjednicama Kongresa bio predsjednik HZSN-a i član Izvršnog odbora svjetske novinarske organizacije (AIPS) Jura Ozmec. Njegov utjecaj i autoritet zasigurno umnogome koristi Hrvatskoj, odnosno sportskom novinarstvu u nas. Dakako, autoritet među sudionicima bio je i predsjednik AIPS Europa Grk Ioannis Darras koji je 30-minutnom prezentacijom o školi novinarstva (University of Nicosia) na lagan način, indirektno, najavio svoju kandidaturu za prvog čovjeka svjetske novinarske asocijacije na čijem je čelu trenutno Talijan Gianni Merlo. Izuzetan radni elan i volju za udruživanjem sportskih novinara iz regije pokazao je domaćin Mihail Delev, glavni tajnik Udruge sportskih novinara Bugarske i SEESJA, te predsjednik sportskih novinara iz Makedonije Boško Trpeski. Novinar Jutarnjeg lista Nikola Lipovac, predsjednik SEESJA, držao je sve konce u rukama – na turniru i na sjednicama kongresa. Dopredsjednica Bugarskog olimpijskog odbora Jordanka Blagoeva je već samim dolaskom na kongres kao proslavljena sportašica i olimpijka je sportski autoritet. Predsjednik Makedonskog olimpijskog odbora i bivši predsjednik omladine Jugoslavije, Vasil Topurkovski, je u maniri iskusnog političara (s cigarom što asocira na Tita) rekao ni manje ni više nego sve što je bilo potrebno reći. Pritom nije zaboravio pohvaliti publikaciju “Živjeti fair play” u izdanju MZOS-a, HFPO-a, HOO-a i HZSN-a koja je podijeljena delegatima. Čak je u svoje izlaganje na zadanu temu prigodno i snalažljivo dodao neke zaključke i referiralo se na teze iz te publikacije, te ju je otvoreno pred svima nahvalio.

Pored spomenutih obveza u Bugarskoj ništa manje važno nije bilo i u neformalnom druženju, iza radnog dijela Kongresa i malonogometnog turnira, a za što je također bilo dovoljno vremena.

* Vrlo zanimljiv i vrijedan poklon dobili su predsjednik SEESJA i AIPS Europa, Nikola Lipovac i Ioannis Darras, od novoizabranog predsjednika Mađarske udruge sportskih novinara i ravnatelja “Puskas Institute” iz Budimpešte Gyorgy Szollosija. Poklonio im je suvenir – Puškašov retro dres i loptu. * Naši su novinari napravili interni kviz znanja o velikim sportskim natjecanjima i uspjesima sportaša na njima. Odmah je pala ideja da bi već na idućem kongresu, pored nogometa, trebalo uvesti i slično kviz-natjecanje.

* Gromoglasan smijeh sudionika kongresa izazvao je jedan kolega – delegat kad mu je za vrijeme sjednice zazvonio mobitel s kojega je odzvanjala zvonjava (glazba): Uz maršala Tita…! I on se, naravno, na to slatko nasmijao.

Oproštajna večer s dodjelom pehara sudionicima malonogometnog turnira i razmjenom poklona dugo će se pamtiti. * Bosanski je humor bez konkurencije najbolji. * Crnogorci su dobrodušni i svako malo se vole rukovati, a naši su dečki prednjačili u pjesmi zašto su zaslužili sjajniju medalju od one s nogometnog travnjaka. * Srdačan susret imali smo i sa službenom prevoditeljicom, Bugarkom prof. Elenom, s kojom se predsjednik i ja znamo još od zadnjeg kongresa u Banskom prije tri godine. Nije zaboravila podsjetiti da je tada prvi put s nama probala vino i da od tada nakon ručka uvijek popije čašu vina.

* Osoba dana bila je Bugarka, konobarica Radka, koju su naši odmah prozvali Ratka, a Bošnjaci su joj poklonili žutu majicu Olimpijskog komiteta BiH. * Dobro je bilo vidjeti, i probati naravno, bugarsko pivo od kojih je najzanimljivije bilo pivo imenom “Zagorka”.

* Naišli smo u Banskom na city light s reklamom za rent a car imenom “KAS”, * mehanu gdje toče domaću rakiju imenom “Karnobatska” a koju smo odmah preveli u “Karlovac”,

* koka-kolu s natpisom na čirilici – po Vuku, * vodu iz flašice imenom “Banka” i još štošta zanimljivog. * Dobar roštilj htjeli smo isprobati negdje u Srbiji pa smo stali u Niškoj Banji na putu za Bugarsku uz magistralnu cestu prije Pirota, mehanu duhovitim imenom “Stop ćale magistrale”, gdje nas je gazda srdačno primio i na kraju počastio nečim slatkim (okus po baklavi) koje je većina nas prvi put isprobala. * U povratku smo navratili u Beograd, restoran “Tri šešira”, gdje smo u ranim poslijepodnevnim satima ručali uz glazbu za dušu i srce. IMG_1496

Bilo je korisno, lijepo, nezaboravno, ali smo se ipak najviše radovali povratku u domovinu, svojoj kući…

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest