ŠTO SE ČEKA?

Terase zgrada u Grabriku u očajnom su stanju! Predstavnici stanara od Grada traže hitnu sanaciju – još od početka godine nema odgovora?!

Prijedlog suvlasnika je da Grad ozbiljno pristupi sanaciji, utvrdi se statika, projektiraju potrebni radovi, te da obnova uđe u plan realizacije najkraće u roku od dvije - tri godine.

Dok stanari polako obnavljaju fasade svojih zgrada pretvarajući ih u energetski učinkovite, sređuju ulaze i liftove preko zajedničkih sredstava pričuve, suvlasnički dio koji navodno pripada Gradu Karlovcu propada i pruža ružnu sliku, ali i ugrožava sigurnost prolaznika.

Tvrdi ovo deset od ukupno jedanaest predstavnika stanara u Ulici Maksimilijana Vrhovca koji su i potpisali dopis Gradskoj četvrti o neodrživom stanju i zatražili hitnu sanaciju terasa.

– Sve tri terase su radi neodržavanja i vremenskih uvjeta kojima podliježu nekoliko desetljeća te neprofesionalno izvedenih pojedinačnih samoinicijativnih radova pojedinaca, bez znanja vlasnika ili prešutno, devastirane. Propuštaju oborinske vode, ugrožavaju stanare prilikom ulaza i izlaza iz zgrada. Nosivi stupovi su odvojeni od zgrade, ograde su trule i prijete prolaznicima i vozilima, stoji u dopisu Gradskoj četvrti Grabrik. 

Kako kažu, s problemima su više puta upozoravali upravitelja – Inkasator i nakon što su intervenirali prema Gradu, tek su neznatno sanirani detalji koji su na očigled ugrožavali ljudsku sigurnost i živote, no ostalo ništa pa tako čak nije ni riješeno propuštanje oborinskih voda koje na terasi uzrokoju poplave. 

Prijedlog suvlasnika je da Grad ozbiljno pristupi sanaciji, utvrdi se statika, projektiraju potrebni radovi, te da obnova uđe u plan realizacije najkraće u roku od dvije – tri godine. 

KAportal je po pitanju terasa u Grabriku još prošlog tjedna uputio dopis Gradu Karlovcu, no odgovor nismo dobili. S obzirom da je jedan od predstavnika stanara zgrade u Ulici Maksimilijana Vrhovca i predsjednik Gradske četvrti Grabrik Frane Kaleb, njega smo pitali što je učinjeno po tom pitanju, pa nam je rekao da je Gradska četvrt razmotrila inicijativu predstavnika stanara, te je jednoglasno odlučeno da se s njom slažu.

– Vijeće Gradske četvrti je još početkom godine raspravljalo o incijativi, prihvatilo je i donijelo odluku da se proslijedi Gradu Karlovcu, rekao nam je Kaleb. Kaže da je dopis proslijeđen Gradu Karlovcu početkom ove godine, ali se Grad nije očitovao.

Priznaje da je situacija s terasama grozna, no kaže da je u zadnjih 15 godina u njih ipak dosta uloženo.

– Grad je rješavao do sada popravke i u zadnjih 15 godina je dosta toga napravljeno, poboljšana je statika zgrade da se ne sruše terase, stavljene su potporne armirane babice sa stupovima, popravljene su ograde terasa i mnogo hitnih intervencija je odrađeno, kaže nam Kaleb.

No dodaje i da on ne zna je li Grad Karlovac uopće vlasnik. Kaže nam da stanari nisu sigurno, te da bi se moglo dogoditi da vlasništvo uopće nije definirano. Razgovarali smo i s predstavnikom stanara na broju 11 Mirkom Janjatovićem koji nam kaže da je on osobno Vijeću GČ urudžbirao dopis. Dodaje da uz predstavnika na broju 17, Andre Ozimeca dopis nije potpisao ni Kaleb, no Kaleb nam pak tvrdi da to nije istina i da se slaže s inicijativom.

U svakom slučaju i bez obzira na eventualne susjedske razmirice, po ovom pitanju čekamo očitovanje gradske uprave, pa će valjda onda puno toga biti jasnije. Stanari još uvijek čekaju informaciju hoće li se i kada uopće šta konkretno napraviti u skorijoj budućnosti. 

FOTO GALERIJA…

>> FOTO GALERIJA Terase zgrada u Grabriku u užasnom stanju – stanari Gradu uputili dopis, srpanj 2022.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest