UREĐENJE GROBALJA

Uoči blagdana Svih svetih: Groblje Jamadol mora u proširenje jer mjesta za ukope više nema – iz Zelenila građanima dali preporuku za jedno drugo groblje

- Groblje Hrnetić je uređeno i lijepo groblje i tamo imamo novih 380 mjesta koje možemo ustupiti građanima na korištenje, rekao je direktor Zelenila.

Uoči blagdana Svih svetih i tradicionalnog masovnog obilaska posljednjih počivališta naših najmilijih koji više nisu među nama, karlovačka gradska tvrtka pohvalila se održavanjem i ulaganjem u infrastrukturu na grobljima, a obnovljeno je dosta toga.

Kako je rekao direktor Tomislav Vukelić, obnovljene su dvije staze Katoličkom groblju Dubovac. Na groblju Jamadol izgrađena je nova staza, postavljene su nadzorne kamere i rasvjetni stupovi. 

– Uz dodatno ozelenjavanje groblja, sadnjom mladih stabala i grmlja, uložili smo 30 tisuća kuna. Na groblju Mala Švarča investirali smo 151 tisuću kuna u obnovu krova na mrtvačnici te izgradnju nove staze u polju 3. Na Vojnom groblju obnovili smo dva potporna zida. Uz to uskoro očekujemo završetak obnove mrtvačnice na ovom groblju, koja će nakon dugo godina napokon dobiti primjereni izgled, rekao je Vukelić. 

Po riječima gradonačelnika Damira Mandića, u prošloj i ovoj godini Grad je izdvojio sredstva u potpunu obnovu mrtvačnice na Vojnom groblju i to je jedan od vrijednijih ulaganja Grada što se tiče grobalja jer će mrtvačnica biti potpuno u funkciji i naši sugrađani će u tim teškim trenucima imati puno bolju uslugu, jer se neće morati ići od mrtvačnice na Dubovcu. 

– Završena je i obnova mrtvačnice na Židovskom groblju i ponosni smo zbog toga. Oba objekta su pod zaštitom konzervatora i sve je odrađeno u suglasnosti s njima, a jedan dio unutarnjeg oslika smo i kandidirali za sredstva Ministarstva, rekao je Mandić.

Dodaje da nakon proširenja groblja Hrnetić uređena je i kosturnica i taj dio imamo primjereno i kvalitetno rješeno.

Novouređene mrtvačnice na Židovskom i Vojnom groblju

– Očekuje nas proširenje groblja na Jamadolu, za polje 17 je riješen idejni projekt i lokacijska dozvola, trenutno smo u postupku rješavanja imovinsko – pravnih odnosa što pokazuje što nas čeka i na ostalim grobljima. Ako govorimo kao Grad koji se želi prepoznavati prema brizi prema počivalištima naših pokojnih, mislim da smo tu na razini, kaže gradonačelnik.

S obzirom na zone radova u gradu za blagdan Svih svetih i Dušni dan moglo bi biti problema u prometu, pa je Mandić zamolio sve za strpljenje. Prometovanje je zbog radova, dodaje, posebno otežano na Jamadolu, ali ako vodimo brigu jedni od drugima ne bi trebalo biti problema. 

Zanimljiv je podatak da groblje Jamadol uopće više nema kapaciteta za ukope, osim na polju urni i u grobnici. Direktor Vukelić kaže da novih grobnih mjesta trenutno nema pa se ide na proširenje.

– Groblje Hrnetić je uređeno i lijepo groblje i tamo imamo novih 380 mjesta koje možemo ustupiti na korištenje, rekao je Vukelić.

Budući da je do blagdana Svih Svetih preostalo još nekoliko dana, u Zelenilu kažu da se na grobljima pripreme privode kraju. Na 22 groblja kojima poduzeće upravlja pojačano se uređuju zelene površine, pješačke staze, ograde…

Radovi na grobljima se završavaju, a za posjetitelje organizirana su dežurstva. Tako se na groblju Jamadol od danas pa do 31. listopada može dobiti usluga besplatnog prijevoza ukrasnih zrnca i ostalog materijala za uređenje grobnih mjesta u vremenu od 10 do 18 sati. Dežurni radnik je na usluzi posjetiteljima na ulazu u groblje.

Na Dan Svih svetih dežurstvo ekipa tvrtke Zelenilo bit će od 10 do 18 sati na groblju Jamadol te na Katoličkom groblju Dubovac gdje će svi posjetitelji moći razgledati i unutrašnjost grobnice Vranicanijevih te kapelice Svih svetih.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest