IDEMO U KINO!

Nova ustanova kao poligon za uhljebivanje? Što s Edisonom ima bivši ravnatelj Zorin doma? Za gradonačelnika etiketiranje unaprijed je nepotrebno

Gradonačelnik je mišljenja da će Edison biti atraktivan jedno šest mjeseci u godini, ostalo će biti jedan mukotrpan rad da bude održiv

Uz tri glasa suzdržana, i to ona iz redova vijećnika Možemo!, Gradsko vijeće donijelo je odluku o osnivanje nove ustanove Kino Edison, koja će, kako pojašnjavaju u gradskoj upravi, svojim djelovanjem jamčiti održivost rezultata i pokazatelja ITU projekta.

Novoosnovana ustanova imat će značajnu ulogu u provođenju, afirmiranju i poticanju kulturno-umjetničkog stvaralaštva i drugih aktivnosti od interesa za Grad Karlovac u svrhu kulturnog, turističkog i gospodarskog razvoja Grada Karlovca.

U Gradu napominju kako pravilna provedba projekta i njegova održivost su ne samo predmet ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava nego zaista i prilika za razvoj kulturne scene i turizma u Karlovca. 

– Iz navedenih razloga Grad Karlovac je odlučio osnovati ustanovu koja će dugoročno djelovati na ostvarenju planiranih ciljeva projekta, kazala je pročelnica Marijana Tomičić.

No, zašto se krenulo s osnivanjem nove ustanove, a ne pridruženje nekoj drugoj ustanovi koja obavlja sličnu djelatnost kao što će je obavljati ustanova Kino Edison, pitala je gradska vijećnica Dragica Malović (SDP). 

– Pročelnica je rekla da je Ministarstvo kulture uvjetovalo da to bude nova ustanova jer glavna djelatnost je puštanje filmova, a proizlazi da to ipak nije glavna djelatnost. Mi ćemo podržati osnivanje nove ustanove, no jedino se bojim da će njezinim osnivanjem dobivamo i novi pogon za uhljebivanje. Kako je pročelnica rekla, bit će devetero zaposlenik koji će raditi isključivo tehničke poslove, kazala je Malović.

Pročelnica Marijana Tomičić odgovorila je kako Ministarstvo uvijek može preporučiti te da kinematografska i audiovizualna scenska umjetnost kao djelatnosti pretežu. Da bi Gradsko kazalište Zorin dom uvelo to kao dodatnu djelatnost ono mora mijenjati svoj statut, a to onda više ne bilo kazalište nego Centar za kulturu Zorin dom. Za to nije bilo ni Ministarstvo kulture. 

Dodala je kako svaka institucija mora imati radnike, već u studiji se pokazalo šta točno i koliko ljudi mora biti zaposleno u kinu za svaki pojedinu djelatnost. 

– Osim devet djelatnika koji moraju biti zaposleni, kao što je sada četvero po projektu zaposleno, tu mora biti rukovoditelj, administrator i ustanova mora imati svoje računovodstvo. To je vrlo jednostavno da bi jedna institucija mogla funkcionirati. 

Gradonačelnik Damir Mandić kazao kako je bila politička odluka da ne bude nova ustanova nego da bude uz Zorin dom. 

– Ali onda je politika morala ustuknut u jednom trenutku. Nezgodna je situacija što se tiče zapošljavanja. Mi bi zapošljavali kako god okrenemo. 

Gradonačelnik je i dodao kako vjeruje da će Edison biti atraktivan jedno šest mjeseci, ostatak će biti, kako kaže, jedan mukotrpan rad da Edison bude što održiv. 

– Nemojmo unaprijed ljudima koji će raditi u Edisonu oduzeti njihov dosadašnji rezultat u životu ali i ono što mogu dati ovom gradu s raznoraznim etiketiranjem, poručio je Mandić. 

Inače, kako je podsjetila gradska vijećnica Ana Matan (Možemo!), a potvrdila i pročelnica Tomičić, ovaj projekt pratio je od samih početaka a s jedne strane i inicirao bivši ravnatelj Zorin doma Srećko Šestan. 

Da je Karlovčanima ostao u dobrom sjećaju, iskazali su to i ovom prigodom na Gradskom vijeću. Naime, pozdrave mu je “ako ovom prilikom sluša” uputila pročelnica Tomičić, a suzdržan nije ostao ni predsjednik Gradskog vijeća Marin Svetić koji je kazao “ako nas ovom prilikom gospodin Šestan i ne sluša, isto ga pozdravljamo”.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest